БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Владимир Кецмановић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Горан Петровић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

ЛАЗАРЕВА КЛЕТ
ЛАЗАРЕВА КЛЕТ
књига друга
Драган М. Живаљевић
прво издање, 2022, 13,5 x 20 цм, 372 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2895-9
1.485,00 РСД
1.410,75 РСД

Путујући кроз време, од царевине до монархије а онда и до републике, Србија је данак свим ратовима давала: и у првом и другом светском рату. А онда, у слободи златној, оне просте 1999, шест векова после историјске погибије на Косову, опет се над том земљом надвише облаци  авиона. Овога пута наших „милосрдних“ светских пријатеља. Једном су то биле алијансе, други пут су НАТО снаге, како год се звале, те силе су давале за право себи да могу утицати на прекрајање земаља.

И тако су 1998. тзв. НАТО снаге, предвођене идејама САД, одлучиле да откину део земље једној држави. Историјско Косово да одузму Србији. Оно Косово, Немањино, Душаново, Лазарево. Крвљу натопљено.

И не дадоше. Не допустише изданци Немање, Душана и Лазара. Сви они који се Србином осећају. Они, чији су родови пролазили голготе а нису се одрекли себе. Они који знају ко су и одакле су.

И када је осванула 1999, мартовским идејама означена, а смрти у очи гледана, подиже се полиција и војска и оде на Косово. Да брани српство, да не да крвљу да се крв запрља, да сачува иконе и свеце.

И све недаће прођоше, подметања и искушења, све заједно пребродише. Међу њима се издвоји Лазар, потомак Ђорђа, наследник Милована и не дозволи преварама да владају вечно. Не дозволи сепаратистима да лажима царују. Не даде  ни силама да бију и отимају.

Наш Лазар је потомак Лазара, његова крв и његова клет, наш јунак и српски син, срећан кад не даје земљу и поносан кад је од туђих сачува. Он планира и креира, људске жртве не продаје, храбри,бодри и спасава.

Лазар, загледан у небо, у више силе, буни се против надмоћи, осуђује лицемерје, презире издају, тражи помоћ међу људима који су остали верни своме роду, тражи да човек остане човек. Следи правду и не гази достојанство.

Сваком силнику, који се узохоли и помисли да је натчовек, оставља клетву у аманет:

„Рђом капо док му је кољена!“


Извод из рецензије Јадранке Милошевић,
доктора филолошких наука

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС