БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Владимир Кецмановић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Горан Петровић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

ЂАВОЉЕ ЈАЈЕ
ЂАВОЉЕ ЈАЈЕ
Небојша Јеврић
прво издање, 2021, 13,5 х 20 цм, 268 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2663-4
1.320,00 РСД
1.122,00 РСД

Овај момак из Бијелог Поља показао је свима како се постаје српски Хемингвеј.

Мирјана Бобић Мојсиловић

Потпуно глув за политику, штапске цензуре, стратегију и ратну тактику, опште фразе и народноослободилачке истине; он трага за истином у човеку.

Зоран Богавац

Као Хемингвеја, давно, вукло га тамо где је ђаволски опасно. Тамо где лопта има ивицу. Његови ратни извештаји из Славоније одмах су били нешто друго. Није писао О него ИЗ (није описивао рат него се кроз њега рат исказивао). Без патритических наклапања, далеко од моралистичке хипокризије, доносио је поруке оних који су изгинули. Кроз њега су проговориле одсечене руке, одрубљене ноге, повађене очи. Кроз њега је проговорило ишчупано срце човека. Његови текстови су живи плач, али мушки, онај од кога слепи прогледају а неми проговоре. Волео је и „наше“ и „њихове“, а није их много штедео. Ни себе није штедео.

Бранислав Петровић

Небојша Јеврић, боем и новинар, хроничар мрака велеградског и ратни репортер, изокренути лорд Бајрон, побуњеник против света и поданик књижевности, истрајно трага за знацима исконске снаге у човеку, која још увек није транспонована и разводњена институционалним облицима живљења. Ситуације када је човек изведен из архетипске сагласности живота, али и оне када интуитивност и нагон за самоодржањем граде судбински контекст, окосница су драматуршке заснованости ове прозе, њеног новог облика на границама стварног и чудесног, у анегдотском, или у књижевно објективизованим сомнамбулијама урбаних простора или ратних „поља смрти“, којима су ходили и записивали своје кораке многи писци и (архи)волшебници, по чијим се траговима и Јеврић креће.

Петар В. Арбутина
Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС