БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ДЕЛТА

УРЕДНИЦИ: Никола ВујчићЗАУСТАВЉАЊЕ СМРТИ
ЗАУСТАВЉАЊЕ СМРТИ
Приповест
Морис Бланшо
превео Душан Ђурић, прво издање, 2019, 14 х 20 цм, 112 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2247-6
880,00 РСД
748,00 РСД

У овој филозофској приповести, Бланшо (1907-2003) се бави болешћу, умирањем, смрћу, љубављу, пријатељством и издајством. Бави се, у крајњој линији, слутњом повратка из света мртвих, присуством преминулих. Укратко, наратор присуствује смрти своје младе пријатељице, а пар година касније, опхрвава га сумња да је његова садашња љубавница заправо преминула пријатељица - васкрсла из света мртвих. За све нас који смо осетили и смрт ближњих и падање бомби, баш као и окупацију, али и бивствовање на туђем језику као и Бланшоов наратор који покушава да говори пољски током бомбардовања Париза, овај текст представља праву деликатну посластицу за читање и велики изазов за разумевање. Он је права шума звукова и значења, лавиринт кроз кога је велики изазов тражити излаз, готово мистично искуство.  Централно питање књиге је однос између животног и књижевног искуства. Ово питање, у ширем смислу, доминира и осталим делима Бланшоа.

Бланшоова приповест представља један изузетно амбициозан пројекат. Она не само да се бави питањем границе најинтимнијег сећања већ истовремено испитује и границе језика којима се може испитати, доживети и, на крају крајева изрећи, оно неизрециво: смрт. Смрт ближњега и сопствену смрт. Намера аутора је да се он те мере уклони, да књижевни језик, таман то било илузорно, почне сам да исписује своја значења. Намера му је, ма колико год то чудно звучало, да заустави смрт. Или бар да је одложи. По могућству ad indefinitum.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС