БИБЛИОТЕКА ЛИМЕС

Као што се и из имена може наслутити, библиотека Лимес је замишљена као колекција пробраних дела из филозофије, теологије, есејистике и белетристике која – свака на свој начин – говоре о стварима и проблемима који се најрадије прећуткују.

Библиотека Лимес
Библиотека Лимес
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Светислав Басара
Затвори
БИБЛИОТЕКА ЛИМЕС

УРЕДНИЦИ: Светислав Басара


НЕДОСЛЕДНОСТ ФИЛОЗОФА
НЕДОСЛЕДНОСТ ФИЛОЗОФА
Ал-Газали
превела Сандра Костадинов, прво издање, 2020, 13,5 х 20 цм, 392 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1407-5
1.485,00 РСД
1.262,25 РСД

Сукоб између вере и знања односи се само на детаље који су придодати на та два основна начела, две теме које се вазда јављају у учењима свих пророка, тј. особа које су Божји изабраници, и чија је истинитост послања очигледна кроз чуда која су изводили. Само је неколицина људи неодговорних погледа и настрана ума порицала та начела, али се у озбиљном разговору таквим особама не може придати никаква важност, нити их на било који начин треба узети у обзир. Морали би, такође, бити жигосани и као ђавоље настрани и глупо тврдоглави, како би њихов пример одвраћао људе који су склони мишљењу да ташто преобраћање у неизворно кривоверје указује на интелигенцију и здрав разум.

У критичном тренутку морамо заборавити сопствене размирице. Једна од највештијих метода којој прибегавају филозофи јесте да, када у расправи наиђу на какву потешкоћу, кажу: „Метафизичка наука је одвећ истанчана. Од свих наука, њу је најтеже обухватити, то је тако чак и најинтелигентнијем уму.“ Они који следе филозофе користе се сличним триком како би решили неприлике у којима су се нашли. Када у раду својих учитеља не могу нешто да објасне, и даље их славе, говорећи: „Без сумње се решење може пронаћи негде у наукама које су развили древни учитељи.

Онај ко се задовољава тиме да његова замисао о Богу подразумева само толико славе, заправо га чини нижим од било ког другог бића које само зна само себе и друго, што није оно само. Јер ће онај ко зна Њега као и себе бити племенитији од Њега који као заслугу има само самоспознају.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС