БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

Библиотека Саборник је интердисциплинарног карактера и објављује дела из области историје, културне историје, помоћних историјских наука, историје уметности, етнологије, археологије, антропологије, антропогеографије и других сродних научних дисциплина.

Саборник_библиотека
Саборник
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић / Ранији уредници: Милојко Кнежевић
Затвори
БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

УРЕДНИЦИ: Борисав Челиковић

Ранији уредници: Милојко Кнежевић

ЗА ПАРТИЈУ И ТИТА
ЗА ПАРТИЈУ И ТИТА
Партизански покрет у Србији 1941-1944
Немања Девић
саиздаваштво са Институтом за савремену историју у Београду, прво издање, 2021, 15 х 23 цм, 960+56 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2704-4
2.750,00 РСД
2.338,00 РСД

О партизанском покрету у Србији до данас је написано скоро 10.000 стручних и мемоарско-публицистичких радова. И поред тога, многа питања из овог периода остала су отворена. Какав је био састав партизанских одреда 1941. и којим идејама су били вођени људи који су им приступали? У каквом су односу биле ослободилачка борба и револуција на почетку устанка и која је од тих идеја била доминантна у војнополитичкој пракси КПЈ? Који је биланс грађанског рата 1941. и колико је жртава изазвао до краја окупације? Који је обим револуционарног терора у Србији 1941‒1944? Како су се партизани одржали на терену после пада „Ужичке републике“ и може ли се говорити о континуитету њиховог деловања у Србији? Шта знамо данас о народним херојима, личностима по којима су у социјалистичкој Југославији називани градови, а и сада се зову установе и улице у сваком граду? Књига која је пред нама, проистекла из докторске дисертације аутора и заснована на разноврсним изворима и богатом научном апарату, одговара на ова питања без бојазни од табу-тема. Она нас ослобађа многих историјских митова и приближава истини о српским партизанима.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС