БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

Библиотека Саборник је интердисциплинарног карактера и објављује дела из области историје, културне историје, помоћних историјских наука, историје уметности, етнологије, археологије, антропологије, антропогеографије и других сродних научних дисциплина.

Саборник_библиотека
Саборник
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић, Милојко Кнежевић
Затвори
БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

УРЕДНИЦИ: Борисав Челиковић, Милојко Кнежевић


ИЗМЕЂУ СРПА И ЧЕКИЋА I
ИЗМЕЂУ СРПА И ЧЕКИЋА I
Ликвидација „народних непријатеља“ – 1944–1953
Срђан Цветковић
друго издање у Службеном гласнику, 2019, 15 х 23 цм, 601 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1923-0
1.430,00 РСД
1.216,00 РСД

Цветковић је у овој књизи увео неколико важних методолошких и сазнајних новина. Понудио је убедљиву периодизацију и анализу државне репресије, која је сасвим особена. Друга особеност Цветковићевог приступа је његова изразита склоност разним врстама систематизације. Сведок сам Цветковићевог научног жара и дорађивања овог рада, као и отворености за примедбе. Мало ко од мојих колега је спремније исправљао и допуњавао, а та страст за сазнањем и спознајом истине дa се осетити и на страницама ове књиге.

Др Предраг Марковић,историчар

Цветковићeво иновативно и темељно истраживање предуго научно необрађене и избегаване теме од изузетне је научне, друштвене и политичке важности, те га препоручујемо најширој читалачкој публици.

Др Момчило Павловић,историчар

Ова књига била би достојна вишегодишњих прегнућа целих историјских института, а њен аутор је, ипак, само један човек. Његов подвиг је утолико већи, ако се зна да су се репресијом комуниста у државама бивше Југославије, у којима је црвени терор био блажи и спорадичнији него у Србији, бавили читави научни тимови. Већ првим издањем књиге Између српа и чекића Цветковић је завредио пажњу не само наше научне и стручне, већ и шире друштвене јавности. Спасавајући од заборава деценијама порицане и прећуткиване репресије и злочине комунистичког режима, аутор је вратио достојанство хиљадама невиних људи. Овом студијом он не само наставља, већ и цео свој пројекат уздиже у најужи круг највећих достигнућа наше новије историографије. Зато друго издање ове књиге представља више од једне вредне, изузетне књиге. Оно је и прави споменик онима према којима је историја била неправедна и незаобилазни водич за упознавање најзатрављенијих страница српске историје 20. века.

Перо Симић, публициста

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС