БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

Библиотека Саборник је интердисциплинарног карактера и објављује дела из области историје, културне историје, помоћних историјских наука, историје уметности, етнологије, археологије, антропологије, антропогеографије и других сродних научних дисциплина.

Саборник_библиотека
Саборник
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић, Милојко Кнежевић
Затвори
БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

УРЕДНИЦИ: Борисав Челиковић, Милојко Кнежевић


СЛАВА И ЧАСТ
СЛАВА И ЧАСТ
Одликовања међу Србима – Срби међу одликовањима
Драгомир Ацовић
прво издање, 2013, 24 х 28 цм, 720 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1750-2
5.500,00 РСД
4.675,00 РСД

Ова публикација написана је с циљем да најширем кругу читалаца представи основне одреднице српске фалеристике – помоћне историјске науке која проучава одликовања, њихов настанак, развој, организационе и правне карактеристике, естетско дефинисање и уметнички израз, друштвени, протоколарни и христионички положај и утицај у општој или појединачној историји.  Аутор је обухватио српска одликовања током веома дугог периода, од времена њиховог првог помена до данас.

Књига представља драгоцену, богато документовану студију о феномену и историјату институције одликовања у Срба; систематски приказ век и по дуге историје српске фалеристике у додирима и међусобним утицајима са фалеристиком земаља у окружењу, Европи и свету; паноптикум бројних аспеката, начела, токова, појмова и шароликости светске праксе доделе и ношења одличја, са 2.250 имена, преко 2.800 фотографија, више од 1.000 наведених и описаних одликовања различитих емисионих ауторитета из 130 земаља, од којих 278 одликовања код нас, од оних из времена Краљевине Србије, преко Краљевине СХС... ФНРЈ, СФРЈ ... до Републике Србије данас. Данак томе је извесна уздржаност у погледу неких аспеката научног испитивања извора, анализе правног и друштвеног основа настанка одликовања и промена у домену њихове структуре, политике и естетике. Неки други важни елементи фалеристике, као што су колекционарске особености фалеристичког материјала, фабриканти и њихове ознаке и типолошке подваријанте које потичу од специфичних интервенција ковница, јувелира или медаљера, овде нису третирани будући да такве теме припадају специјалистичкој литератури.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС