БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
Едиција КОРЕНИ

УРЕДНИК: Борисав Челиковић


Пре више од једног века, знаменити научник Јован Цвијић са својим сарадницима и ученицима започео је вековни подухват српске науке: антропогеографско испитивање српских земаља у склопу кога су истраживана насеља, порекло становништва и обичаји. Студије настале у склопу овог пројекта објављиване су у Српском етнографском зборнику Српске краљевске академије и данас су права библиофилска реткост коју поседује мали број институција, библиотека и појединаца.

У оквиру едиције Корени биће објављена фототипска издања из Српског етнографског зборника, али и студије о пореклу српских породица, њиховим миграционим кретањима и обичајима, објављене у другим издањима. Обласно груписана издања ове едиције употпуњена су поговорима који указују на релевантне студије и расправе објављене у последњих пола века. Првих 17 књига Корена посвећене су предеоним целинама које обухватају територију централне и западне Србије: од Велике Мораве на истоку, Саве на северу, Дрине на западу, Рзава и Западне Мораве на југу.


БЕЛА КРАЈИНА. СРБИ У СЛОВЕНИЈИ
БЕЛА КРАЈИНА. СРБИ У СЛОВЕНИЈИ
књига 50
приредио Борисав Челиковић
саиздаваштво са САНУ, прво издање, 2022, 16,5 х 23,4 цм, 1052 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2884-3
2.420,00 РСД
2.057,00 РСД

Момчило Спремић, Кантакузина (Катарина) Бранковић (2005)

Нико Жупанић, Белокрајна. Белокрањци (1925), Жумберчани и Мариндолци. Прилог антропологији и етнографији Срба у Крањској (1912)

Алекса Ивић, Сеобе Срба у Крањској (1907)

Радослав М. Грујић, Српско-хрватско насељавање по Штајерској (1922)

Јосип Мал, Ускочке сеобе и словенске покрајине. Повест насеобина с културно-историјским приказом (1924)

Никола Радојчић, Српски абагар (1931)

Миленко С. Филиповић, Српска насеља у Белој Крајини (1970)

Бреда Влаховић, Неки етнички процеси у Белој Крајини (1975)

Ратко Пасарић, Срби у Белој Крајини (1980)

Marijetka Balkovec, O zadrugi v Beli Krajini (1986)

Marinka Dražumerič, Marko Terseglav, Prispevek k preučevanju Srbov v Beli Krajini (1987)

Марко Терсеглав, Прилог проучавању духовне културе белокрањских Срба (1989)

Никола Милованчев, Досељавaње и живот Срба на подручју данашње Словеније од XV до почетка ХХ века (1998); Да ли су белокрањски ускоци Срби или „Власи“? (2022)

Tanja Petrović, Srbi u Beloj Krajini. Jezička ideologija u procesu zamene jezika (2009)

Anita Matkovič, Ljudska noša uskoškega prebivalstva Bele krajine. S poudrakom na ljudski noši pravoslavnega prebivalstva Bele Krajine (v vaseh Bojanci, Marindol, Miliči in Paunoviči), (2012)

Ivan Vajkard Valvazor, Slava vojvodine Kranjske (1689)

Miko Požek, Pravoslavni pogreb (zapis iz Marindola) (1880)

Поговор: Б. Челиковић, Вертикала сеоба и трајања; Белешке о ауторима

 

У Белој Крајини, у општини Чрномељ, најјужнијем делу Словеније, где река Купа прави лук мењајући ток од запада према северу, а затим према истоку, налазе се аутохтона српска насеља Бојанци, Мариндол, Милићи и Пауновићи. Јубиларна, педесета књига у Библиотеци „Корени“ посвећена је овој српској православној енклави, која је успела да сачува свој национални идентитет од средине XVI века до данас и представља остатак некада бројних крајишких насеља на левој обали Купе.

Порекло

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС