БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012), Петар В. Арбутина, Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић
Затвори
Едиција СПОРТСКЕ ЛЕГЕНДЕ

УРЕДНИК: Јово Вукелић


У оквиру библиотеке Сведоци епохе 2011. покренута је едиција Спортске легенде с циљем афирмације и представљања читалачкој публици највећих спортских достигнућа наших шампиона и стручњака на међународним такмичењима, од олимпијада до светских и европских првенстава.


OПСТАНАК И ПОВРАТАК
OПСТАНАК И ПОВРАТАК
Ђорђе Перишић
прво издање, 2012, 19 х 24,5 цм, 220 стр., тврди повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1369-6
1.210,00 РСД

Ова књига говори о санкцијама Савета безбедности УН према СРЈ, а од којих ни југословенски спорт није био изузет (Резолуција 757 СБ УН од 30. маја 1992). Санкције су биле разлог што се Југословенски oлимпијски комитет (ЈОК) у периоду 1992–1996. највише бавио опстанком југословенског спорта у олимпијском и међународном светском покрету и његовом постепеном враћању у систем међународних такмичења.

Поткрепљена је бројним оригиналним документима ЈОК и Међународног олимпијског комитета (МОК), као и изјавама високих званичника у бурним дешавањима од 1992 до 1996.

Књига описује драматичне активности, састанке и сусрете представника ЈОК-а на специфичном спортско-дипломатском пољу са представницима МОК-а, асоцијацијама националних олимпијских комитета Европе и света, међународним спортским федерацијама и југословенским спортским савезима у циљу враћања југословенског спорта у међународни спортски покрет.

Књига по први пут у целости открива и осветљава истину о овом тешком периоду кроз који су прошли наш спорт и земља.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС