БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
БИБЛИОТЕКА А – ПОЈЕДИНАЧНА ИЗДАЊА

УРЕДНИК: Бранко КукићМОДА И ОДЕВАЊЕ
МОДА И ОДЕВАЊЕ
Марина Коцарева Ранисављев
прво издање, 2010, 21 х 26 цм, 338 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0667-4
2.057,00 РСД
330,00 РСД
Озбиљна теоријска литература о одевању, а нарочито о моди, на нашем тржишту и у срединама које су некада чиниле јединствену језичку зону није велика. Ауторка књиге Мода и одевање Марина Коцарева Ранисављев склопила је целину која почиње уводним разјашњењем појмова и постављањем психолошког оквира одевања. Друга целина уводи и елаборира дистинкцију која многима није довољно јасна, ону између одевања и моде. Кратки историјски преглед еволуције одевања ненаметљиво је уткан у овај одељак, да би се у наредном у фокусу појавио сам феномен моде, њен настанак, ране фазе њене еволуције, однос обичајности и стила у одевању. Трећи одељак се фокусира на личност ствараоца, разјашњава постанак професије дизајнера – од великих кројача давних времена, до места дизајнера у различитим супкултурним појавама прошлог века. Четврта целина враћа се психолошком пољу: ауторка анализира комуникацију путем моде, симболику боје и облика. Пето и шесто поглавље посвећени су нашем времену и фено­мену високе моде: тржишту, пропаганди, циљним групама, порукама које носи таква одећа, раздвајању масовног од елитног одевања… И, коначно, у завршном поглављу, ауторка зао­кружује овај преглед психолошким и социолошким аспектима културе одевања и категоријом идентитета која је у суштини централна за цео феномен одевања и моде.

Књига Мода и одевање Марине Коцареве Ранисављев попуњава велику празнину и омогућава будућем читаоцу да највећи део информација и теорија о одевању и моди нађе на једном месту. То није тек једноставан приказ историјата одевања у сукцесивним епохама, излагање ауторке није линеарно, већ је то згодно уклопљен преглед теорија и схватања, поткрепљен великим бројем чињеница неопходних да би се створио утисак о овом важном делу људске егзистенције, о овом физичком али и психичком „омотачу“ нашег тела.

(Милета Продановић)

Марина Коцаревa Ранисављев, ауторка дела МОДА И ОДЕВАЊЕ добитница је награде „Павле Васић“ за 2011.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС