БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Едиција ВИОЛИНСКИ КЉУЧ

УРЕДНИЦИ: Александар Гаталица и Петар В. Арбутина


Едиција која се појављује под називом Виолински кључ излази пред читаоце наоружана једним oд најуспелијих симбола у људској историји – кључем који означава свирање у вишим регистрима, тамо где се певају најлепше песме и остављају незаборавне мелодије. Ова едиција дала је себи за задатак да попуни велику празнину у понуди квалитетних биографских, теоријских и есејистичких књига о музици на српском језику. Након чувених библиотека сличних књига у издавачким кућама Нолит (уредник Иван В. Лалић) и Дерета (уредник Гордана Трбојевић), већ више година, па и деценија, осећа се потреба за квалитетним књигама из области уметничке музике које ће се обраћати једнако професионалним музичарима и музиколозима, но преко тога: и свима онима који су концертна публика и љубитељи музике у најширем смислу. Едиција Виолински кључ настојаће да споји популарно са стручним, и да одабраним и провереним насловима понуди читаоцима штиво које ће на њиховим полицама остати годинама, као сигуран путоказ у свет свирања на клавиру, виолини и осталим инструментима, у држање и понашање харизматичних диригената, у најгламурозније призоре опере, у простор стварања најчувенијих композитора и, напослетку, у време које су сви ови артисти обележили и премерили својом великом уметношћу.


РУБИНШТАЈН ПРОТИВ ХОРОВИЦА И ОБРНУТО
РУБИНШТАЈН ПРОТИВ ХОРОВИЦА И ОБРНУТО
Александар Гаталица
друго издање, 2020, 16,5 х 23,5 цм, 280 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2382-4
660,00 РСД
561,00 РСД

Ова књига обрађује раздобље од 102 године, колико је прошло од Рубинштајновог рођења до Хоровицеве смрти. Историја ове двојице пијаниста није само њихова животна прича, није само повест пијанизма већ и мала историја читавог XX века. Обојица пијаниста проживела су дугачак живот и били сведоци невероватног развоја и неочекиваних открића која су се у овом столећу десила. Артур Рубинштајн родио се у време када се мислило да човек као тежи од ваздуха никада неће полетети и да ће се свако тело убрзано на више од стотину километара једноставно распасти. Живот је завршио у време када су летови у космос постали више од рутине, а као светски путник много је пута летео авионом и својим путовањима опасао читаву земљину куглу. Владимир Хоровиц родио се мало касније: у време када се још веровало да је цар изасланик Бога на земљи и да му је власт недодирљива, у доба када је најнижи сталеж у Русији тек ослобођен кметства и добио сумњиву и варљиву слободу. Убрзо је доживео бољшевичку револуцију, уморство читаве породице Романових и стварање новог друштва заклетих превратника, радника и сељака. Побегао је одатле да би постао сведок слома грађанских друштава и породичног морала. Живот је завршио као прави Њујорчанин, фриволни градски човек који од природе воли само свежу рибу и пилетину и најбоље се осећа када под сенкама стоспратних небодера шета по неколико градских блокова дневно...

Нови век и нови миленијум ступили су. Шта год да се догоди с уметношћу у новом времену и нашом цивилизацијом која почива на великим серијама јефтиних производа, остаће музицирање Рубинштајна и Хоровица вечно привлачно, ознака бољих и џентлменских времена, када су пијанисти били особени, сличнији прекоокеанским бродовима него новим типовима мобилних телефона.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС