БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Едиција ПЕШЧАНА КЊИГА

УРЕДНИК: Бранко Кукић


У овој едицији објављене су антологије есеја, теоријске књиге из разних области (психологије, филозофије, науке, антропологије), трактате, студије о проблемима савременог света, о значајним уметницима и уметничким појавама. У књигама из ове едиције најчешће је реч о погледима и мишљењима који нису ни тренд ни мода, него на човека и свет гледају под пригушеним светлом, искоса и под повишеном температуром, што ће рећи – на особен и јединствен начин. У оквиру едиције излазе Пешчана Књига и Мала Пешчана Књига.


ДЕТИЊСТВО НАРОДА
ДЕТИЊСТВО НАРОДА
Војин Матић
изабрао и приредио Бојан Јовановић, прво издање, 2010, 15 х 23 цм, 520 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0543-1
1.540,00 РСД
1.078,00 РСД

Војин Матић, наш двадесетовековни културолог, психолог, психијатар, психотерапеут-психоаналитичар… спада у малобројне домаће ауторе који су научну мисао заснивали на сопственим идејним претпоставкама.

Као човек који је образовање стицао у Бечу, постојбини психоанализе, и то управо у златном психоаналитичком раздобљу, Матић је био у прилици да најавангардније психолошке и психијатријске теорије и поступке свог времена непосредно упозна и доживи. Жив истраживачки дух, као и специфична област проучавања коју је изабрао, међутим, терали су га да изађе из унапред задатих оквира, ма колико они широки били, и упусти се у истинску интелектуалну авантуру.

Књига Детињство народа је изванредно сведочанство Матићеве, за српску интелектуалну праксу његовог времена готово револуционарне, примене психолошких тумачења културне и митолошке традиције на богату баштину народа ком припада. 

Матријархално наслеђе у словенској и српској митолошкој традицији, мит о силаску у доњи свет код Јужних Словена, митови о змајевима и змајоубицама, родослов мечке Божане, митске личности у Косовском боју, обредни облици жаљења код Срба, мустра грба на стећцима, чуда светог Илариона, проза Иве Андрића... само су неки од мотива које аутор обрађује у овој књизи, с намером да нас, преко упознавања са коренима, упути у суштинске, често невидљиве елементе који одређују наш ментални код.

Иако у своје време цењено и критички праћено, Матићево дело није доживело ширу рецепцију, због чега је данашњим читаоцима слабо познато. Та чињеница ово издање чини посебно вредним.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС