БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ

УРЕДНИЦА: Милка Зјачић АврамовићПОРТРЕТИ
ПОРТРЕТИ
Џон Берџер о уметницима
Џон Берџер
приредио Том Овертон, превео Миодраг Марковић, друго издање, 2020, 16 x 22,5 цм, 640 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2149-3
1.760,00 РСД
1.496,00 РСД

Нова књига Џона Берџера ПОРТРЕТИ садржи укупно 74 есеја о различитим уметницима (које је сакупио и уредио Том Овертон), али и песме, изводе из романа и писама, као и разговоре. Берџер почиње анализом цртежа из пећине Шове (30.000 година пре н. е.), а завршава есејом о савременој палестинској уметници Ранди Мдах, рођеној 1983. године.

У продорној и јединственој прози, Берџер представља потпуно нове  начине размишљања о уметницима који су канонизовани, од Рембранта до Хенрија Мура, од Џексона Полока до Пикаса и наглашава суштинску везу између политике, уметности и ширег контекста истраживања културе. Резултат је чудесна шетња кроз многе векове визуелне културе, једног од најистакнутијих критичких гласова савременог света.

„Често мислим“, рекао је Берџер 1984. у једном интервјуу, „да чак и када  сам писао о уметности, то је заиста био начин за причање прича.“

Ово је књига која се чита и чува.

__________________

Берџер је писац који увек тражи више... интригантан и моћан ум и таленат.
New York Times

Џон Берџер нас учи како да мислимо, како да осећамо, како да гледамо на ствари док не откријемо оно што смо мислили да није тамо. Али, изнад свега, он нас учи како да волимо суочавање с невољама. Он је маестро.
Арундати Рој, аутор књиге Бог малих ствари

У овом изванредном делу, Џон Берџер започиње процес поновног откривања и оживљавања историје кроз визуелне наративе. Берџерова способност приповедања оштра је и интригантна. Он је један од највећих писаца нашег доба.
Ханс Улрих Обрист

Живот има више светлости и боје након сусрета с Берџером.
The Art Newspaper

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС