БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ

УРЕДНИЦА: Милка Зјачић АврамовићРАДИКАЛНА АПСТРАКЦИЈА
РАДИКАЛНА АПСТРАКЦИЈА
Aпстрактно сликарство и границе приказивања
Група аутора
прво издање, 2013, 20 х 24 цм, 240 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1493-8
2.420,00 РСД
2.057,00 РСД

Зборник текстова Радикална апстракција – апстрактно сликарство и границе приказивања приредили су др Никола Дедић, др Јеша Денегри и др Мишко Шуваковић са циљем да се на теоријским и историјско-уметничким основама проблематизују појаве радикалног апстрактног сликарства у модерној и постмодерној уметности у Србији током XX века. Историја радикалне апстракције, иако дисконтинуирана, иако често сврставана на маргине домаће историје уметности, представља једну од најзначајнијих епизода у развоју овдашње критички, космополитски и експериментално оријентисане модернистичке и постмодернистичке уметности. У осамнаест расправа се указује на границе сликарства и приказивања. Никола Дедић је писао о Богољубу Јовановићу и Драгомиру Угрену, Јеша Денегри о Милени Чубраковић, Радомиру Дамњану и београдском „Пројекту Мондријан“, Мишко Шуваковић о Едуарду Степанчићу, Мири Бртки, Драгољубу Раши Тодосијевићу, Зорану Белићу и Живку Грозданићу, а ту су и текстови о Коломану Новаку, Зорану Радовићу, Гергељу Уркому, Групи 143, групи Вербумпрограм, Зорану Гребенаревићу и Неши Париповићу.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС