БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција АЗБУЧНИ РЕД

УРЕДНИК: Горан ПетровићЧУДЕСНИ ПОДВИЗИ АЗБУЧКА ПРВОГ У ТРИДЕСЕТ СЛОВА
ЧУДЕСНИ ПОДВИЗИ АЗБУЧКА ПРВОГ У ТРИДЕСЕТ СЛОВА
Књига А
аутор текста - Дејан Алексић, илустровао - Лука Тилингер
треће издање, 2020, 14,5 x 20 цм, 160 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1966-7
880,00 РСД
616,00 РСД

Из лексикона „Ко је ко у АзБучном реду“:

АЗБУКА – утврђен ред слова.

[...]

АЗБУЧКО ПРВИ – владар који је у почетку био познат само по својој царској ризници са неизбројивим златницима, хиљадама царских шпајзова крцатих теглама пекмеза, слатког од купина... А онда је своје царство, описменивши се, такорећи опасуљивши се, проширио у свет књига, највеће пространство од свих познатих пространстава. Они који читају могу га тамо и даље видети како језди, час друмовима, час изнад мора, час између звезда, кочијама у које је упрегнуто тридесет пропетих, дивних слова – цела азбука.

[...]

АЗБУЧНИ РЕД – нова колекција Службеног гласника посвећена свету књига.

[...]

АЛЕКСИЋ ДЕЈАН – (1972) написао је петнаестак песничких и прозних књига за децу и за њих добио бројне награде. Аутор је и неколико позоришних комада за децу. Посебно је цењен као познавалац живота и дела цара Азбучка Првог, чиме је заслужио и Награду Змајевих дечјих игара. (Користимо прилику да му честитамо!)

[...]

ПЕТРОВИЋ ГОРАН – (1961) уредник ове колекције, писац засад недовршеног лексикона „Ко је ко у АзБучном реду“.

[...]

ТИЛИНГЕР ЛУКА – (1990) бави се ликовном опремом књиге и анимацијом. Уш словождерка појела је остатак овог пасуса, у којем би иначе била описана његова успешна вишедеценијска каријера.

[...]

 ЧУДЕСНИ ПОДВИЗИ АЗБУЧКА ПРВОГ У ТРИДЕСЕТ СЛОВА – прва књига, књига А у колекцији АзБучни ред, књига маштовита, духовита... Једина њена мана је то што има крај. Мада се увек може читати и из почетка, без обзира на то колико година има онај у чијим је рукама.

[...]

ШУШНУТИ – произвести кратак, слаб шум. Примера ради, тако што листате прве странице бесконачног света који краће зовемо: књига.

[...]

Награда „Раде Обреновић“, коју додељују Змајеве дечје игре, додељена је Дејану Алексићу за књигу ЧУДЕСНИ ПОДВИЗИ АЗБУЧКА ПРВОГ У ТРИДЕСЕТ СЛОВА.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС