БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција ГЛАСНИК

УРЕДНИК: Јовица Аћин


Мултиформна библиотека у којој су дела из различитих области знања и искуства, са богатим и подстицајним, мислилачким и доживљајним, истраживачким и визионарским, и уопште откривалачким садржајем. Али, увек књиге из којих се може учити и које се могу волети, књиге добрих гласова и из пера изванредних гласника.

СЕЗАНОВА СУМЊА
СЕЗАНОВА СУМЊА
Око и дух и други огледи о уметности
Морис Мерло-Понти
превела Милица Стојковић, прво издање, 2016, 12 х 20 цм, 212 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1838-7
770,00 РСД
655,00 РСД

Посвећујући пажњу различитим уметничким облицима (визуалним, пластичким, књижевним), Мерло-Понти не разматра појам лепог нити би да разрађује нормативне критеријуме уметности. Он не теоретише, него анализује структуре које су у темељу изражајности и саздају неко дело и које откривају непроменљиве елементе. При томе, ови огледи обогаћују наша разматрања о језику, који је у основи рада писаца и уметника.

Књига завршава последњим Мерло-Понтијевим списом, који је написао поткрај живота. Око и Дух је подједнако испитивање виђења колико и сликарства. Аутор трага, како каже Клод Лефор, за речима искона кадрим да именују оно што сачињава чудо људског тела, његову необјашњиву оживљеност којом оно води неми дијалог с другима, са светом и собом, а Морису Мерло-Понтију је управо стало до крхкости тог чуда.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС