БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСНИК

УРЕДНИК: Јовица Аћин


Мултиформна библиотека у којој су дела из различитих области знања и искуства, са богатим и подстицајним, мислилачким и доживљајним, истраживачким и визионарским, и уопште откривалачким садржајем. Али, увек књиге из којих се може учити и које се могу волети, књиге добрих гласова и из пера изванредних гласника.

СЕЗАНОВА СУМЊА
СЕЗАНОВА СУМЊА
Око и дух и други огледи о уметности
Морис Мерло-Понти
превела Милица Стојковић, прво издање, 2016, 12 х 20 цм, 212 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1838-7
770,00 РСД
655,00 РСД

Посвећујући пажњу различитим уметничким облицима (визуалним, пластичким, књижевним), Мерло-Понти не разматра појам лепог нити би да разрађује нормативне критеријуме уметности. Он не теоретише, него анализује структуре које су у темељу изражајности и саздају неко дело и које откривају непроменљиве елементе. При томе, ови огледи обогаћују наша разматрања о језику, који је у основи рада писаца и уметника.

Књига завршава последњим Мерло-Понтијевим списом, који је написао поткрај живота. Око и Дух је подједнако испитивање виђења колико и сликарства. Аутор трага, како каже Клод Лефор, за речима искона кадрим да именују оно што сачињава чудо људског тела, његову необјашњиву оживљеност којом оно води неми дијалог с другима, са светом и собом, а Морису Мерло-Понтију је управо стало до крхкости тог чуда.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС