БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција НОВИ СВЕТ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Весна Смиљанић Рангелов


Култура и уметност – велике жртве транзиције, глобализације. Шта је то ново што поништава идентитете култура? Присуствујемо ли умирању културних вредности? Да ли је нови поетички радикализам разарање супстанцијалних ознака културе и уметности? Шта се доиста дешава у савремености у којој доминирају идеолошке острашћености различитога кова у међусобним обрачунима око тога шта јесте прогресивно, а шта ретроградно? Да ли живимо у временима најидеологизованијег дискурса у култури и око ње? – одговоре ће нам давати аутори бритког духа и слободоумне мисли.

ПОДЗЕМНИ ТОК 2
ПОДЗЕМНИ ТОК 2
Српска књижевност и езотеризам 1957–2000
Немања Радуловић
прво издање, 2020, 13,5 х 20 цм, 672 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2557-6
2.310,00 РСД
1.963,00 РСД

Езотеризам је као подземни ток избијао на сваком кораку у новијој књижевности: било да је реч о модерном преокрету у поезији (В. Попа, М. Павловић), о ширењу интересовања за фантастику или чак о постмодернизму, указивао се као важан а недовољно видљив извор. Разумевање његовог утицаја мења ширу слику историје српске књижевности у савременом добу.

Ова књига је својеврстан наставак Подземног тока (Службени гласник, 2009), у којем се аутор бавио езотеричним и окултним темама српских писаца 19. и прве половине 20. столећа. Овога пута, проучавање је фокусирано на исте теме у савременој књижевности, од педесетих година прошлог века, па до краја другог миленијума.

У некој врсти морфологије новије српске књижевности обухваћени су модернизам у поезији и прози од средине прошлог столећа; новосадска неоавангарда и сигнализам; постмодернизам; нова поезија, од осамдесетих година до краја века; као и низ писаца које је тешко сврстати у неки шири покрет...

Пут истраживања аутора ове књиге стално је водио и споредним стазама, које су се преплитале с главном стазом и на њу враћале.

Тако је неминовно дошло до феномена какав је била појава уметника чије су везе с књижевношћу биле многоструке, али се залазило и у питања популарне културе и медија. Захваљујући изворима, нашли смо се и у београдским окултним миљеима, од антропозофских до магијских. Тарот и кабала, алхемија и магија, за писце су били извори тема, док су у овим круговима живели као системи спознаје света.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС