БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција СКЛАДИШТЕ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина

„Маргинални феномени стваралаштва“ – репортаже, полемике, спорне чињенице културе, занемарено стваралаштво, документa и грађa о појединим споровима, тзв. књижевнa публицистикa.

У ЂУЛ БАШТИ
У ЂУЛ БАШТИ
Севдалинка као нематеријално културно наслеђе
Емсура Хамзић
прво издање, 2017, 11,5 x 19,5 цм, 162 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2151-6
371,25 РСД
316,00 РСД

Најбољу неформалну одредницу севдалинке дао је један дечак: „Севдалинка је оно кад мој бабо пјева и – плаче !!!“

Ове песме пре свега дубоко тумаче и сведоче једно давно патријархално доба, и они који су само прошли поред таквог схватања и виђења света, који никад нису видели људе који живе по таквим моралним нормама и кодексима, тешко могу да нађу заједничку златну нит која би их спустила у рудник злата, есенцију виталне и окрепљујуће енергије коју нуде ови бисери духовног и душевног стваралаштва. То су непресушни извори (врела), у којима се напаја свака она душа која има срећу и стрпљење да до њих стигне. Јер некад су они (извори, песме) за неке људе недостижни, несазнајни, њихова чула су подешена на неке грубље и приземније таласне дужине.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС