БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција СКЛАДИШТЕ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина

„Маргинални феномени стваралаштва“ – репортаже, полемике, спорне чињенице културе, занемарено стваралаштво, документa и грађa о појединим споровима, тзв. књижевнa публицистикa.

У ЂУЛ БАШТИ
У ЂУЛ БАШТИ
Севдалинка као нематеријално културно наслеђе
Емсура Хамзић
прво издање, 2017, 11,5 x 19,5 цм, 162 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2151-6
371,25 РСД
316,00 РСД

Најбољу неформалну одредницу севдалинке дао је један дечак: „Севдалинка је оно кад мој бабо пјева и – плаче !!!“

Ове песме пре свега дубоко тумаче и сведоче једно давно патријархално доба, и они који су само прошли поред таквог схватања и виђења света, који никад нису видели људе који живе по таквим моралним нормама и кодексима, тешко могу да нађу заједничку златну нит која би их спустила у рудник злата, есенцију виталне и окрепљујуће енергије коју нуде ови бисери духовног и душевног стваралаштва. То су непресушни извори (врела), у којима се напаја свака она душа која има срећу и стрпљење да до њих стигне. Јер некад су они (извори, песме) за неке људе недостижни, несазнајни, њихова чула су подешена на неке грубље и приземније таласне дужине.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС