БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција СЛИКА И РЕЧ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић


Српска књижевност има лепу есејистичку традицију у дијалогу с песничком уметношћу, филозофијом и уметношћу уопште. Требало би да то буде антологијски увид у стварност српског есеја данас. Наравно, и у „разговору“ с традицијом трагаће се за блиставим тренуцима најслободније и најузбудљивије форме мишљења. Дакле, на дневном реду је есеј као заносна, очаравајућа стваралачка игра.

ВИЗАНТИНА У САВРЕМЕНОЈ СРПСКОЈ УМЕТНОСТИ
ВИЗАНТИНА У САВРЕМЕНОЈ СРПСКОЈ УМЕТНОСТИ
Зоран М. Јовановић
прво издање, 2011, 20 х 24,5 цм, 280 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1036-7
330,00 РСД

Питање у којим се све видовима, којим формалним и садржинским облицима византијско наслеђе, као значајан сегмент православног наслеђа, огледа у српској култури – од времена у којима је константинопољско царство предводило источне хришћане, па до наших дана – јесте питање на које је немогуће дати коначан и свеобухватан одговор.

Због тога изучавање овог утицаја, за историчаре уметности, културологе и људе сродних интересовања, представља велики изазов коме, као сваком озбиљном подухвату, треба приступати са великим амбицијама, ал и са „зрном соли“, илити са свешћу да и највећи подвиг постигнут на овом пољу може да представља само један корак на дугом путовању, али ипак драгоцен подстицај и хвале вредна помоћ будућим изучаваоцима.

У књизи Византина у савременој српској уметности, коју је Службени гласник објавио 2011, историчар уметности Зоран М. Јовановић овој теми прилази са завидном свешћу о динамици времена у ком живимо и које и ствараоца уметничког дела и његовог тумача ставља пред непрестана, нова искушења.

Реч је о времену у ком је стваралачки однос уметника са одређеном баштином само терминолошки могуће дефинисати на безброј начина. „Асоцијација, алузија, евокација, имитација, реинтерпретација, реминисценција, цитат, то јест цитирање, прерађивање или поновно исписивање, понављање с разликама као уметност из уметности, пастиш, реконструкција, ревизија, реелаборација, ретро читање, интерполација, парафраза, ривајл, римејк, рециклажа, декомпоновање“… само су неки од термина који, како истиче аутор, мање или више, често само привидно сродни, указују на непрегледно богатство нијанси у којима традиција, у овом случају православно-византијска, и индивидуални таленат ступају у креативну интеракцију.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС