БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
КОЛЕКЦИЈА СРБИЈА И КОМЕНТАРИ

УРЕДНИЦИ: Горан Петровић, Миодраг РаичевићЛЕКСИКОН БОЖЈИХ ЉУДИ
ЛЕКСИКОН БОЖЈИХ ЉУДИ
ЛЕКСИКОН БОЖЈИХ ЉУДИ
ЛЕКСИКОН БОЖЈИХ ЉУДИ
ЛЕКСИКОН БОЖЈИХ ЉУДИ
ЛЕКСИКОН БОЖЈИХ ЉУДИ
ЛЕКСИКОН БОЖЈИХ ЉУДИ
приредили Славољуб Марковић и Васа Павковић
иницијали Драган Пешић, прво издање, 2010, 19 х 25 цм, 142 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0594-6
220,00 РСД

Паралелни животи

Некада се, мада не тако давно, подразумевало да историографске књиге, на самом крају, имају такозване додатке: речник мање познатих појмова, карте, регистар имена, попис илустрација... и хронолошке табеле. За оне који не памте тај обичај – била је то последња прилика да уредник издања или аутор, на једноставан, систематичан начин, мање обавештеном читаоцу пружи упоредни увид у то шта се у исто време збивало на различитим крајевима света: који су друштвени или верски догађаји пратили које војне или политичке догађаје, да ли су постојали паралелни трагови неписане културе или оне писане. Читалац је тако, на малом простору, у виду табеле, могао да стекне веома широку, истина овлашну слику шта се тачно које године збивало и на плану различитих цивилизација и на плану различитих људских делатности.

Човек данас на многе друге начине прати шта је паралелно његовом постојању, шта прати неки његов тренутак. Уосталом, довољан је притисак на један тастер и ту је увек одложен, директан или, детаља ради, успорен пренос неке катастрофе, неког рата, нечије муке... Ми сами живимо како најбоље можемо и умемо, а све то друго, то је туђе. И, увек се изненадимо, ако уопште и приметимо: као паралеле нашег „узорног“ живота постоје и хиљаде судбина сувишних, заборављених, неприлагођених... Зато књигу Лексикон божјих људи, на трагу великог Боре Станковића, са више од стотину прича, из пера више од четрдесет савремених српских писаца, треба схватити не само као тужну или духовиту хронологију једног доба већ и сасвим лично – јер, у трену у коме ви живите, у том истом трену има и таквих живота.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС