БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
КОЛЕКЦИЈА СРБИЈА И КОМЕНТАРИ

УРЕДНИЦИ: Горан Петровић, Миодраг РаичевићСРЕДЊОВЕКОВНИ ПУТОВОЂА
СРЕДЊОВЕКОВНИ ПУТОВОЂА
Путовати кроз Србију у средњем веку | Путовање или двосмисленост
Радивој Радић и Радослав Петковић
прво издање, 2011, 19 х 25 цм, 128 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0981-1
220,00 РСД

ГДЕ СМО БИЛИ, ШТА СМО ВИДЕЛИ

Позната је прича о савременом путнику (туристи) који у неком граду, пред неком светском знаменитошћу, задивљен, укључује дигитални апарат, професионалних техничких могућности, бори се са другим окупљеним путницима (туристима) за што бољу позицију, не би ли имао кадар „за памћење“, те збуњен, пошто је направио десетину снимака, једва успео да изађе из гужве и најзад дошао до даха, пита првог до себе: „А шта ли је оно било?“ Међутим ни други путник (туриста) не зна одговор. Слеже раменима. Мада је и он до малочас упорно фотографисао то нешто, веома значајно и лепо.

Касније ће обојица у „информативном“ водичу сазнати „све“, слике ће завршити у компјутеру, у фајлу који ће у почетку учестало, с поносом, показивати рођацима и пријатељима, а онда све ређе и ређе, јер ће нови дигитални трофеји заменити старе. Питање је колико ће се уопште сећати оног нечег значајног и лепог. Јер, сећање је препуштено машини. Справе меморишу уместо нас. Можда није далеко дан када ћемо памтити само како се оне укључују.

Средњовековни путовођа Радивоја Радића и Радослава Петковића лагано, поуздано, на узбудљив и на занимљив начин реконструише једно друго време, када се путовање није предузимало због доколице или ради престижа. Када се подразумевало да је човек тај који је створен да би памтио. Књигу ваља прочитати макар због тога. И ваља некада путовати без дигиталног апарата, ослонити се више на сопствено сећање и сопствено осећање за лепо, доживети све, а не само оно што је неко други за нас одабрао и сажео у „информативном“ туристичком водичу. У супротном, довољан је квар или струјни удар, чак и обичан притисак на погрешан тастер, па да заборавимо где смо били, шта смо видели.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС