БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција АВАНГАРДА

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Авангарда је један од најузбудљивијих феномена књижевности и свих уметности XX века и није случајно што су проучавања и нека врста доминанте у бављењу духом европског и светског модернитета. Осим студија, монографија, расправа и тематских антологија, колекцију ће чинити и највреднија остварења авангардног пројекта; богато илустрована издања као документ о стваралачкој разуђености, иновативности, радикализму, превратништву...

АВАНГАРДНИ МИТ ЧАПЛИН
АВАНГАРДНИ МИТ ЧАПЛИН
Бојан Јовић
прво издање, 2018, 20 х 24 цм, 352 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0194-5
2.970,00 РСД
2.525,00 РСД

Утемељена на упоредним истраживањима бројних европских и ваневропских средина и грађе на десетак језика, књига Авангардни мит Чаплин представља јединствено проучавање чаплинизма у књижевности, уметности и култури. Аутор испитује суштину мита који се испрео око Чаплинове личности и његовог дела, можда и једине заједничке и практично незаобилазне теме за значајне представнике вортицизма, експресионизма, дадаизма, футуризма, ексцентризма, конструктивизма, надреализма... као и друге истакнуте ствараоце модерн(истичк)ог доба. Уз мноштво примера који обухватају књижевна и уметничка дела, позоришне представе, филмска остварења и музичке композиције, балете и опере, књига Авангардни мит Чаплин доноси и бројне мање познате графичке прилоге.

(Проф. др Јелена Новаковић)

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС