БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови и Сопствена соба.

Књиге су штампане у ћириличном писму.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Наташа Марковић, Никола Вујчић, Миoдраг Раичевић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Јовица Аћин, Горан Петровић, Бранко Кукић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Јовица Аћин, Бранко Кукић, Татјана Чомић


Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


АНА ИН СИЛАЗИ У ДОЊИ СВЕТ
АНА ИН СИЛАЗИ У ДОЊИ СВЕТ
Олга Токарчук
превела Милица Маркић, прво издање, 2020, 13,5 x 20 цм, 156 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-2543-9
770,00 РСД
539,00 РСД

„Ако би данас књиге дизале револуцију, назвао бих овај роман Олге Токарчук револуционарном књигом.“

(Пшемислав Чаплињски, Gazeta Wyborcza, 2006)

„Олга Токарчук приказује богињу Инану као прву бунтовницу у светској повести, прву расколницу која се отргла доминацији патријархалних богова и превратничком снагом подрила њихову тоталитаристичку владавину, која је постојала у облику режима још пре монотеизма.“

(Катажина Кантнер, Jak działac za pomoca słów, 2019)

Роман Ана Ин силази у Доњи свет објављен је у Пољској 2006. године. Сумерска богиња Инана била је пионирка похода у земљу смрти и та личност освојила је машту Олге Токарчук до те мере да се прихватила „књижевне археологије“ и стварања из сачуваних фрагмената целовите повести о том архетипском обрасцу. Приказивањем света „одоздо“, из његовог дубљег, биолошког, митолошког поретка, из перспективе епохе „кад су богови били људи“, ауторка преноси причу у време модерног читаоца, у стварност преодевену у сајберпанк сценографију. Заснивајући га на миту о стварању човека, исписује силазак у Доњи свет као метафору преласка у сенку, дајући свему томе оквире цивилизацијске промене и повратка у будућност, у којој лик бунтовнице преиспитује корумпирани, неправедни, патријархални поредак. Полазећи од уверења да не постоји једна и јединствена варијанта мита, јер се и приче морају приповедати онако како се мења свет, Токарчукова иде корак даље од научне норме, метафизички проничући у загонетке првих принципа бића и својом реактуализацијом мита задирући у све велике цивилизацијске дискурсе. Иако у много чему сродна претходним њеним књигама, Ана Ин силази у Доњи свет открива нам нови начин нарације и најављује специфичан, полифони поетски израз сагледавања света изме у „беше“ и „биће“, обликујући тако модел „будног приповедача“, познатог из нобеловског говора Олге Токарчук.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС