БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција ТЕРАЗИЈЕ

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Антологија есејистичког рукописа, писања као својеврсне вредносне „искључивости“, али и нека врста личне библиотеке самог аутора. Полижанровска стваралачка игра као књижевна мајсторија. Теразије, дакле, јесу она вредносна лествица која подразумева дискурс новине, меру и вишегласје, као једини истински дијалог. Нове литератне симболичке Теразије највиших вредности једне културе.


АУТОБУС ЗА ВАВИЛОН
АУТОБУС ЗА ВАВИЛОН
Миљенко Јерговић
приредио Гојко Тешић, прво издање, 2017, 15 х 23 цм, 417 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2155-4
1.650,00 РСД
1.403,00 РСД

Јерговићев стваралачки рукопис на страницама хрватског Јутарњег листа јесте својеврсна страст читања различитих уметничких рукописа-текстова својствена само њему на просторима бивших југословенских  култура. И по томе је својеврсни нови винаверовски дух-пројекат, јер Јерговићево писање о различитим типовима уметности подсећа на Винаверово чудесно „Београдско огледало“. Дакле, Јерговић је нови јужнословенски винаверовски дух, чији есејистички рукопис има ону живост и динамику која се на овим  просторима не може, нити сме занемарити... Аутобус за Вавилон је засигурно најузбудљивија слика оног највреднијег ствараног у протеклих неколико година.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС