БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Владимир Кецмановић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Горан Петровић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

БАЈАКОВО – БАТРОВЦИ
БАЈАКОВО – БАТРОВЦИ
Миљенко Јерговић, Светислав Басара
прво издање, 2020, 14 x 20 цм, 368 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2549-1
880,00 РСД
660,00 РСД

Преписка два писца, сваког са свог краја цивилизацијске драме своје две земље и уморне Европе у целини, сусреће се на граничном прелазу Бајаково – Батровци. На месту где се смисао допуњује у мисли саговорника а државе раздвајају, остаје само разум храброг појединца, препуњен интелектуалном сумњом, прецизним исказом и правим именовањем људи и појава.

Данило Киш је говорио да је „интервју есеј у два гласа“, a сличну аналогију можемо применити и на ову преписку. Гласно постављена питања и тражење одговора препуни су скепсе према искуству и непосредној стварности. Есеј у два смера говори о границама егзистенције и свим рукавцима балканских (европских и светских) апсурда: нема краја, јер се све већ десило, све битке су добијене и изгубљене у прошлости. Само ретки попут Јерговића и Басаре то виде – клице нових историјских дубиоза и процес суноврата смисла.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС