БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови и Сопствена соба.

Књиге су штампане у ћириличном писму.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Наташа Марковић, Никола Вујчић, Миoдраг Раичевић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Јовица Аћин, Горан Петровић, Бранко Кукић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Миодраг Раичевић, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Јовица Аћин, Горан Петровић, Владимир Кецмановић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

БАЈАКОВО – БАТРОВЦИ
БАЈАКОВО – БАТРОВЦИ
Миљенко Јерговић, Светислав Басара
прво издање, 2020, 14 x 20 цм, 368 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2549-1
880,00 РСД
748,00 РСД

Преписка два писца, сваког са свог краја цивилизацијске драме своје две земље и уморне Европе у целини, сусреће се на граничном прелазу Бајаково – Батровци. На месту где се смисао допуњује у мисли саговорника а државе раздвајају, остаје само разум храброг појединца, препуњен интелектуалном сумњом, прецизним исказом и правим именовањем људи и појава.

Данило Киш је говорио да је „интервју есеј у два гласа“, a сличну аналогију можемо применити и на ову преписку. Гласно постављена питања и тражење одговора препуни су скепсе према искуству и непосредној стварности. Есеј у два смера говори о границама егзистенције и свим рукавцима балканских (европских и светских) апсурда: нема краја, јер се све већ десило, све битке су добијене и изгубљене у прошлости. Само ретки попут Јерговића и Басаре то виде – клице нових историјских дубиоза и процес суноврата смисла.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС