БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција СКЛАДИШТЕ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина

„Маргинални феномени стваралаштва“ – репортаже, полемике, спорне чињенице културе, занемарено стваралаштво, документa и грађa о појединим споровима, тзв. књижевнa публицистикa.

ВАМПИРИ У СРБИЈИ У XVIII ВЕКУ
ВАМПИРИ У СРБИЈИ У XVIII ВЕКУ
Књига и коментари
коментари Марија Клеут
превела Николина Зобеница, прво издање, 11,5 х 19,5 цм, 82 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2148-6
385,00 РСД
327,25 РСД

Документовано и детаљно саопштење о вампирима или људским крвопијама који су се ове и претходних година појавили у Краљевини Србији занимљиво је штиво из више разлога. Оно пружа детаљан опис веровања о бићима на граници два света, овостраног и оностраног, те се може сматрати етнографским описом или бар извором за проучавање српских обичаја и веровања. Истовремено је сведочанство о сусрету две  културе: западноевропске, оличене у аустријским официрима и српске, представљене кроз ликове домаћег становништва. Књига је публикована у Лајпцигу 1732. године; потиче, дакле, из времена  из кога нема превише сведочанстава о Србима, посебно не  оних која нису у непосредној вези са војнополитичким циљевима, те је и старина чини значајном.  Најзад, послужила је и као предложак за нека савремена књижевна дела.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС