БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција СКЛАДИШТЕ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина

„Маргинални феномени стваралаштва“ – репортаже, полемике, спорне чињенице културе, занемарено стваралаштво, документa и грађa о појединим споровима, тзв. књижевнa публицистикa.

ВАМПИРИ У СРБИЈИ У XVIII ВЕКУ
ВАМПИРИ У СРБИЈИ У XVIII ВЕКУ
Књига и коментари
коментари Марија Клеут
превела Николина Зобеница, прво издање, 11,5 х 19,5 цм, 82 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2148-6
385,00 РСД
327,25 РСД

Документовано и детаљно саопштење о вампирима или људским крвопијама који су се ове и претходних година појавили у Краљевини Србији занимљиво је штиво из више разлога. Оно пружа детаљан опис веровања о бићима на граници два света, овостраног и оностраног, те се може сматрати етнографским описом или бар извором за проучавање српских обичаја и веровања. Истовремено је сведочанство о сусрету две  културе: западноевропске, оличене у аустријским официрима и српске, представљене кроз ликове домаћег становништва. Књига је публикована у Лајпцигу 1732. године; потиче, дакле, из времена  из кога нема превише сведочанстава о Србима, посебно не  оних која нису у непосредној вези са војнополитичким циљевима, те је и старина чини значајном.  Најзад, послужила је и као предложак за нека савремена књижевна дела.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС