ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


ВЕШТИНА ПИСАЊА ПРВОСТЕПЕНЕ КРИВИЧНЕ ПРЕСУДЕ
ВЕШТИНА ПИСАЊА ПРВОСТЕПЕНЕ КРИВИЧНЕ ПРЕСУДЕ
Приручник за кривичне судије и припрему практичног дела правосудног испита
Миодраг Мајић
четврто измењено издањe, 2017, 16 х 24 цм, 176 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2038-0
1.100,00 РСД
935,00 РСД

Четврто издање приручника Вештина писања првостепене кривичне пресуде појављује се као одговор на захтеве читалаца. Претходно издање је у изузетно кратком року распродато, допирући управо до оних којима је приручник првенствено и намењен. Реч је о правницима који припремају практични део правосудног испита, али и судијама који започињу кривичну каријеру. У овом издању додат је посебан део у којем је представљен модел изреке пресуде код комплекснијих чињеничних описа. Измењен је и допуњен и део посвећен „напреднијем“ типу образложења. Поред тога, у краћим цртама, представљен је и IRAC метод анализе и правничког резоновања, развијен првенствено у англосаксонској правној теорији и судској пракси, за који верујем да може бити користан и домаћим правницима. Напослетку презентовано је и упутство судовима председника Врховног касационог суда којим се дефинишу основни параметри за стандардизацију изгледа и форме судских одлука. Приручник и даље представља једино дело на домаћем тржишту које систематски обрађује област писања првостепене кривичне пресуде. Због великог интересовања, издавач је одлучио да убрзо објави и четврто издање.

„Реч је пре свега о драгоценом водичу који је произашао из дугогодишњег професионалног искуства аутора као судије кривичара, који се ʾдоказиваоʾ најпре у првостепеном, а последњих неколико година и у жалбеном поступку. Овај приручник ће зато бити од велике помоћи младим колегиницама и колегама који су закорачили у област практичне примене материјалног и процесног кривичног права, чији завршни, а уједно и највиши израз представља израда првостепене пресуде.“

    Из Уводне речи др Весне Илић Прелић, председнице Уставног суда, и проф. др Горана П. Илића, професора Правног факултета Универзитета у Београду и заменика председника Уставног суда.

Др Миодраг Мајић је судија Апелационог суда у Београду и председник одељења судске праксе Већа за ратне злочине тог суда. У досадашњој каријери био је председник Првог општинског суда у Београду (2005‒2009) и представник Републике Србије у Међународном кривичном суду (2009‒2012). Самостално и са другим ауторима, објавио је шест монографија и преко тридесет научних радова у области кривичног и међународног кривичног права. У области кривичног и међународног кривичног права предаје по позиву у земљи и иностранству. Учествовао је у изради најзначајнијих закона у овим областима, као што су Законик о кривичном поступку, Закон о програму заштите учесника у кривичном поступку, Закон о међународној правној помоћи и Закон о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС