ПОСЕБНА ИЗДАЊА

Библиотека Посебна издања
Посебна издања
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Милка Зјачић Аврамовић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб Албијанић
Затвори
ПОСЕБНА ИЗДАЊА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб АлбијанићВРЗИНО КОЛО
ВРЗИНО КОЛО
Јован Алексић
прво издање, 2019, 22 х 26,5 цм, 168 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2364-0
2.970,00 РСД
2.525,00 РСД

Српском митологијом, посебно тзв. нижом митологијом, демонским бићима бавили су се бројни српски и страни истраживачи, од Илариона Руварца и Натка Нодила до Веселина Чајкановића, Слободана Зечевића, Никите Толстоја, Љубинка Раденковића. Митолошка проучавања захтевају сате и сате мукотрпног рада, а крајњи резултати често не одговарају уложеном труду. Писаних података о српској митологији готово да и нема, а и подаци добијени археолошким ископавањима такође су оскудни. Народна традиција о митским бићима разликује се од краја до краја, од једне културне средине до друге. Све те чињенице здружено знатно отежавају обликовање личне карте било ког митолошког бића. Приче о митским бићима заправо нису митови. Оне казују где и када можете очекивати сусрет с неким од митских бића, али по правилу не зборе о њиховом настанку. Приче о митским бићима настале су као последица човековог настојања да од постанка до данас искаже властити зазор, стрепњу, па и страх од природе, њених сила, али и грозничаву наду да се некако ипак све може добро окончати.

(...)

Јован Алексић, врсни зналац српског народног стваралаштва, обичаја, веровања, празноверица, сујеверја, страхова – одлучио је да своје велико и разноврсно знање искористи како би начинио упечатљиве портрете бића из маште, страхова, бојажљивих, грозничавих жеља уплашених људи. Надахнуто, с ретким, изванредним познавањем духа српског језика, Алексић је начинио портрете митолошких бића како их је сам доживео и спознао. (...) Целокупни вишедеценијски рад посвећен митским створењима сакупио је у књижевно штиво, под насловом Врзино коло, син Мирослав Алексић, па је самим тим чином похранио очево завештање за будућа поколења.

Проф. др Ненад Љубинковић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС