БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови и Сопствена соба.

Књиге су штампане у ћириличном писму.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Наташа Марковић, Никола Вујчић, Миoдраг Раичевић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Јовица Аћин, Горан Петровић, Бранко Кукић
Затвори
Колекција ДЕЛТА

УРЕДНИЦИ: Никола ВујчићГОРАК СВЕТ
ГОРАК СВЕТ
Јозеф Шкворецки
превели Светозар и Александар Илић, прво издање, 2016, 14 х 20 цм, 296 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1181-4
792,00 РСД
594,00 РСД

Јозеф Шкворецки класик савремене чешке књижевности одавно је освојио симпатије читалаца у некадашњој Југославији. Готово сва његова значајна књижевна дела код нас су била превођена и објављивана.

Приповетке из књиге Горак свет подељене у два дела. У првом налазимо одсјаје живота у демократској Масариковој Чехословачкој, разореној немачком окупацијом  и насиљем националсоцијалистичке идеологије. Свет разних укуса одједном је постао горак за чешке демократе и родољубе, а трагичан за расе осуђене на истребљење, пре свега Јевреје. У другом делу књиге углавном је реч о приповеткама из раздобља владавине стаљинистичког социјализма у Чехословачкој.

Шкворецки је мајстор карактеризација ликова, дијалога и парадоксалних ситуација; у средишту приповедања увек се налази значајан психолошки, етички и друштвени проблем, уобличен привидно лако и ненаглашено. Као бриљантни стилист радо и вешто се игра говорним језиком и немилосрдно се подсмева тупим фразама политичког и малограђанског говора што овим причама даје специфичан шарм.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС