БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови и Сопствена соба.

Књиге су штампане у ћириличном писму.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Наташа Марковић, Никола Вујчић, Миoдраг Раичевић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Јовица Аћин, Горан Петровић, Бранко Кукић
Затвори

ДАБЛИН НОАР
ДАБЛИН НОАР
Келтски тигар против ружног Американца
приредио Кен Бруен
превео Милан Ђурић, прво издање, 2020, 14 х 20,5 цм, 212 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2131-8
880,00 РСД
616,00 РСД

Испрва, било је сасвим јасно – да даблински приповедачи пишу о свом граду... А затим смо цео концепт окренули наглавачке, као што се то и ради када је у питању ноар. Ирци су фасцинирани оним како их види свет, па хајде да погледамо, помислили смо, како овај град изгледа споља. Поред неколицине нас локалаца, хајде да проберемо неке од најбољих данашњих писаца кримића из Америке, али и Британије, Европе и Канаде – оне успешне, нову крв, и неке између. Знали смо да ћемо добити многе Јејтсове и Уликсе, али шта нам је друго па остало...?

Изазов који смо поставили писцима које смо позвали да се укључе у ову збирку био је једноставан: Покажите нам свој Даблин, и то у ноар маниру. Туристи који резервишу одмор у Ирској неизбежно прво посећују Даблин и изгледа увек заврше у Темпл бару, нашем сопственом Тајмс скверу – препуном прљавштине, дрога, бескућника и лутајућих психопата. Пре две године ме је Пат Боран, легендарни директор Даблинског уметничког фестивала, позвао да одржим литературни наступ у Темпл бару. Током наступа је нека жена отегла папке. То је ојачало моју ноар репутацију и дефинитивно ме натерало да се замислим пре него што поново одем тамо. Темпл бар се, наравно, помиње у многим од ових прича, и приповедачи сигурно запажају његову ноар страну. Туристички савез, који ми није био наклоњен ни у најбољим данима, реаговао је тако што је уценио моју главу. То схватам, ваљда, као похвалу.

Кен Бруен

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС