ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


ДРЖАВА И ЊЕНА ВЛАСТ
ДРЖАВА И ЊЕНА ВЛАСТ
Оливије Бо
превео Марко Божић, саиздаваштво са Правним факултетом Универзитета у Београду, прво издање, 2016, 15 х 24 цм, 528 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0907-1
2.200,00 РСД
1.870,00 РСД

Књига Оливијеа Боа „Држава и њена власт“, објављена у саиздаваштву „Службеног гласника“ и Правног факултета Универзитета у Београду, представља изузетно вредну студију о проблему суверености, „угаоном камену“ уставног права и политичке теорије, али и другим питањима опште теорије права. Оливије Бо (1958‒ ), француски теоретичар права, није само „реактуализовао“ Боденово схватање појма суверености него га је представио из једног сасвим другог угла. Боова студија, како закључују проф. др Танасије Маринковић и др Марко Божић у свом уводном тексту, „далеко надилази оквире приказа историјског зачећа једног појма, већ тај појам разлаже у аналитичком кључу за који је небитно да ли се сувереност приписује једном човеку, групи људи или читавом народу докле год он у правном дискурсу игра ону улогу која му је првобитно дата. О суверености се овде, дакле, расправља не (само) као о монархијској суверености, већ пре свега као о конститутивном појму модерне државе без којег се последња не да замислити.“ Аутор кроз оптику матичног појма и теорије суверености разматра и друге важна питања, као што су однос између установљавајуће и установљене власти, контрола уставности, промена устава, карактер уставног акта, природа револуција и државних удара, али и проблем суверености у контексту стварања Европске уније и споразума из Мастрихта. Због тога, ово дело препоручујемо свима онима који истражују или имају намеру да се на студиозан начин баве феноменом државе и државне власти.

Књигу је превео др Марко Божић, научни сарадник Универзитета Сорбона ‒ Париз IV.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС