ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)
Затвори
Едиција УЏБЕНИЦИ И ПРИРУЧНИЦИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)


У овој едицији објављују се дела која читаоцима чине приступачним основне појмове, категорије, теорије, методе или проблеме у појединим правним и сродним наукама. Аутори ових издања су универзитетски професори и наставници.


ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА
ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА
Драгољуб Поповић
друго измењено и допуњено издање, 2017, 14 х 20 цм, 216 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2040-3
990,00 РСД
842,00 РСД

„Нарочиту вредност ове кратке књиге чини то што она није само зналачки приказ улоге и рада овог најразвијенијег међународног органа за заштиту људских права, него је и својеврстан ʼпоглед изнутраʼ личности која [...] добро је упућена у стварно његово деловање и зна за појединости непознате некоме ко Европски суд посматра са стране. Како би то Французи рекли, ово је дело прави tour de force јер показује с којом сувереном лакоћом прави зналац и вешт писац може да обави на око прост посао. За оне којима је стало до откривања и обнављања изражајности српског језика биће право задовољство да у Поповићевој књизи налазе богатство аутентичне и класичне правне терминологије, коме посебну убедљивост и шарм даје и извесна мера свечане анахроности, која доликује једном правном спису и доприноси његовом ауторитету.“

(извод из предговора проф. др Војина Димитријевића првом издању)

„Друго издање ове књиге појављује се после много година од како је књига настала. У међувремену су наступиле важне промене. Европски суд за људска права је, како у погледу организације, тако и у погледу поступка увео новине, које су допринеле бољем функционисању тога међународног тела. Пишчев циљ је био да читаоцу прикаже све настале измене и омогући увид у садашњи начин рада Европскогa суда, у којем је он сам окончао мандат судије у априлу 2015. гoдине. Такође је искористио прилику да исправи ситније пропусте, који су неизбежни код подухвата ове врсте.“                                                                                             

(извод из предговора проф. др Драгољуба Поповића другом издању)

Драгољуб Поповић (1951) је адвокат, универзитетски професор, књижевник и бивши дипломата. Од 2005. до 2015. године био је судија Европског суда за људска права у Стразбуру. Живи у Лозани и Београду.

У издању „Службеног гласника“ објављена су следећа дела Драгољуба Поповића:
Постанак Европског права људских права ‒ есеј о судској креативности (2014)
Европско право људских права (2012, 2016, друго издање)
Мисао о праву у делима српских писаца (2011)
Скице правничких портрета (2008, саиздаваштво са Правним факултетом Универзитета у Београду)
Европски суд за људска права (2008, прво издање).

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС