БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција ПУБЛИКУС

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013), Зорица Видовић Паскаш

(у сарадњи с Петром В. Арбутином)


Публицистички радови (репортаже, колумне, коментари, интервјуи) истакнутих публициста и новинара, који надмашују дневнополитичку актуелност и представљају сведочанства о личностима, процесима и догађајима.


ЖВАКА У ПЕПЕЉАРИ
ЖВАКА У ПЕПЕЉАРИ
Драгољуб Петровић
треће издање, 2015, 14 х 20 цм, 260 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1893-6
550,00 РСД
468,00 РСД

У својим колумнама Петровић се руга недоследности, превртљивости, надмености, глупости, полтронству и свему што појединци занесени славом и величином чине како би прикрили своје намере и слабости. Он то чини на начин који не вређа главне актере нити оставлја горчину у устима читаоца. Пре би се могло рећи да његови текстови обогаћују и бодре читаоце својом вердрином, а оне који су на удару критике обавезује да се бар замисле над својим поступцима.

Мада су у фокусу његовог сатиричног погледа најчешће јавне личности – посебно оне најмоћније – Петровић се обрачунава са свим појавама над којима би читаво друштво морало да се замисли. Притом не подилази ниједној друштвеној групи, ма колико то било непопуларно, па чак и опасно. Он се, на пример, не либи да напише: „Ко би рекао да међу српским матурантима има толико идиота.“ Мајсторски се поигравајући, он нас помоћу двосмислености упозорава на културно посртање услед ког млади обожавају Моцарта зато што су „у Моцарту најбоље квоте“. Подједнако снажно, он демистификује јалова обећања политичара. Тако, на пример, у једној од пародија премијеру приписује речи: „[…] свима ће нам бити боље. Истина неприметно, али много, много боље.“

Драгољуб Петровић својим сатиричним колумнама гласно и недвосмислено пркоси појавама које доприносе моралном кварењу друштва.

(Проф. др Владимир Вулетић)

Награда „Десимир Тошић“ за 2013. годину у категорији за најбољу колумну, фељтон или серију текстова објављених у 2013.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС