ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ЗАКОНИ И ПРОПИСИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Едицију чине специјализована издања позитивноправних прописа у облику изворних закона и збирки прописа. Писци предговора и приређивачи збирки прописа су стручњаци који су учествовали у припреми текстова ових нормативних аката. Изворни закони садрже предговоре, а збирке прописа садрже уводни текст с потребним објашњењима и друге прилоге прилагођене одређеној циљној групи потенцијалних корисника. Прописи су груписани по сродности: тематској, проблемској и професионалној, како би корисници, у једној књизи, имали прописе потребне њиховој струци, делатности и интересовању.


ЗАКОН О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА
ЗАКОН О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА
Према стању законодавства од 23. децембра 2016. године
пето издање, 2021, 14 х 20 цм, 108 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0360-4
440,00 РСД
374,00 РСД

Овим законом регулисана су бројна правна питања која се односе на становање и одржавање стамбених зграда. Закон се заснива на концепту одрживог развоја становања који се утврђује као јавни интерес.

У области одржавања зграда, законодавац поставља правни оквир за адекватно управљање зградама и уређује питања, као што су односи власника посебних делова у згради, начин управљања и одржавања зграде, поверавање појединих послова из надлежности стамбене заједнице професионалном управнику, начин употребе заједничких делова зграде, начин учешћа у трошковима одржавања и управљања зградом. С обзиром на то да се напушта начело добровољног управљања зградом, предвиђена је и могућност увођења професионалног управника. Законом су предвиђене и мере за побољшање енергетске ефикасности стамбеног фонда и дефинисани су основни аспекти и мере за остваривање права на становање.

Овај закон представља једну врсту „омнибус“ прописа, јер његовим ступањем на снагу престају да важе: Закон о становању, Закон о одржавању стамбених зграда и Закон о социјалном становању.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС