БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Едиција ПЕШЧАНА КЊИГА

УРЕДНИК: Бранко Кукић


У овој едицији објављене су антологије есеја, теоријске књиге из разних области (психологије, филозофије, науке, антропологије), трактате, студије о проблемима савременог света, о значајним уметницима и уметничким појавама. У књигама из ове едиције најчешће је реч о погледима и мишљењима који нису ни тренд ни мода, него на човека и свет гледају под пригушеним светлом, искоса и под повишеном температуром, што ће рећи – на особен и јединствен начин. У оквиру едиције излазе Пешчана Књига и Мала Пешчана Књига.


ИЛИ – ИЛИ
ИЛИ – ИЛИ
Серен Кјеркегор
превео Милан Табаковић, треће издање, 2019, 15 х 23 цм, 644 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1364-1
1.320,00 РСД
924,00 РСД

„Шта ако је све на свету неспоразум, шта ако је смех заправо плач?“

Или-или је прво веће филозофско дело Серена Кјеркегора, данског мислиоца и аутора из XIX века чија нас оригиналност и данас опчињава. Познат пре свега као творац кључних концепата модерне мисли и „отац егзистенцијализма“, али и као религиозни мислилац, Кјеркегор захвата области филозофије, теологије, психологије, књижевне критике, религиозне литературе и књижевности, истовремено их обогаћујући многим оригиналним доприносима. Та моћна мешавина служи му, пре свега, као темељ за друштвену критику, али и за ново тумачење и ревитализовање хришћанске вере. Представљајући становишта две изразите личности опречних уверења – младог естете из првог дела Или-или, једноставно названог А, и етичара, судског саветника Вилхелма из другог дела – Кјеркегор промишља о трагању за животом испуњеним значењем, разматрајући најразличитије теме: од Моцарта и драме до досаде и циничног завођења и одбацивања младе девојке у чувеном Дневнику једног заводника. Ремек-дело двојности, Или-или је брилијантно истраживање конфликта између естетског и етичког духа у коме се иронично и заводљиво промишља о епикурејским задовољствима и елоквентно излажу племените врлине крепосног живота.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС