БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Бранко Кукић, Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин

Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


ИСТОРИЈА ЊУЈОРКА
ИСТОРИЈА ЊУЈОРКА
Вашингтон Ирвинг
превео Милан Ђурић, прво издање, 2023, 13,5 х 20 цм, 404 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2613-9
1.980,00 РСД
1.881,00 РСД

Ништа није онако како изгледа

Историја Њујорка је ремек-дело код нас мало познатог (до сада непревођеног) америчког писца Вошингтона Ирвинга, у коме се на истовремено  урнебесно фантастичан, сатиричан, али и фактографски утемељен начин испреда прича о настанку и развоју Њујорка. У причи се појављују и савременици, али запажену улогу игра и Нојева барка као прво пловило које је стигло у Нови свет. Убрзо након изласка из штампе, Ирвингова Историја  преведена је на многе језике и постала светски позната, а била је и омиљено штиво Валтера Скота и Томаса Џеферсона.

Светислав Басара

Вошингтон Ирвинг (1783–1859) био је амерички писац кратких прича, есејиста, биограф, историчар, уредник часописа, дипломата из раног 19. века. Користећи псеудоним Дидрих Никерброкер, Вошингтон Ирвинг објавио је Историју Њујорка на почетку своје каријере и постао славна личност америчке књижевности.

Најпознатији је по својим кратким причама „Рип Ван Винкл“ (1819) и „Легенда Слипи Холоуа“ (1820). Његова историјска дела обухватају биографије Оливера Голдсмита, Мухамеда и Џорџа Вашингтона, као и неколико историја Шпаније из 15. века, које се баве темама попут Алхамбре, Кристофера Колумба и Мавара…

Постао је ученик у адвокатској канцеларији, што је био типичан начин да се постане адвокат у доба пре него што су основане школе за то. Па ипак, аспирантски писац био је далеко више заинтересован за лутање по Менхетну и проучавање свакодневног живота Њујорка него што је био у учионици.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС