ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)
Затвори
Едиција КОМЕНТАРИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић, Јовица Тркуља, Танасије Маринковић (од јануара 2012. до фебруара 2013)


У овој едукативно–практичној едицији објављују се стручна тумачења углавном системских закона, а посебна пажња поклања се анализи нових решења у нашем правном систему. Ова издања су значајна као путоказ за правилну примену прописа, упућују на релевантну судску праксу и међународне стандарде и расветљавају спорна теоријска питања.


КОМЕНТАР ЗАКОНА О ОПШТЕМ УПРАВНОМ ПОСТУПКУ
КОМЕНТАР ЗАКОНА О ОПШТЕМ УПРАВНОМ ПОСТУПКУ
Са судском праксом и регистром појмова, према стању законодавства од 31. октобра 2016. године
Зоран Р. Томић
прво издање, 2017, 16 х 24 цм, 776 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1044-2
2.970,00 РСД
2.525,00 РСД

Ово издање представља коментар одредаба Закона о општем управном поступку, објављеног у „Службеног гласнику“, број 18 од 1. марта 2016.

Нови ЗУП усклађен је са уставним нормама и међународним стандардима, и његови основни циљеви јесу: поједностављење и убрзање опште управне процедуре; осавремењивање процесних механизама ЗУП-а; делотворније задовољење јавног интереса и појединачних интереса грађана и правних лица у управним стварима – лакше и потпуније остварење и заштита како законитости, тако и слобода и права грађана у процесу непосредне примене прописа у целини управне материје и номотехничко побољшање и језичко поједностављивање при формулацији чланова и логичнија систематизација законских одредби.

У односу на свог претходника, нови ЗУП садржи низ новина, од којих истичемо: знатно проширење процесног предмета ЗУП-а, који осим стандардног управног акта обухвата и управне уговоре, управне радње и пружање јавних услуга; увођење нових начела сразмерности, предвидивости и приступа подацима и заштите података; уређење комуникације између органа и странака у поступка (нпр. правила о електронском општењу), посебно обавештавања; успостављање нових правних средстава, попут жалбе код поступања другостепених органа, и приговора; измењени и допуњени су посебни случајеви уклањања управних аката). Аутор је и у овом издању, у много случајева, пружио системско тумачење одредаба ЗУП-а. Приликом коментарисања већине института конкретизоване су норме и упућено је на релевантну управносудску праксу. Указано је и на низ спорних ситуација које се могу појавити у пракси.

***

Зоран Р. Томић је редовни професор Правног факултета и шеф катедре за јавно право на Правном факултету Универзитета у Београду. У издању некадашњег „Службеног листа“, а касније ЈП „Службеног гласника“ објављена су десет издања „Коментара Закона о општем управном поступку“, коаутора Зорана Р. Томића и Вере Бачић. Последње, јубиларно издање штампано је прошле године. Проф. др Зоран Р. Томић аутор је и приручника за полагање правосудног испита ‒ Управно право у издању „Службеног гласника“ (шесто измењено издање, 2016).

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС