ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција КОМЕНТАРИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


У овој едукативно–практичној едицији објављују се стручна тумачења углавном системских закона, а посебна пажња поклања се анализи нових решења у нашем правном систему. Ова издања су значајна као путоказ за правилну примену прописа, упућују на релевантну судску праксу и међународне стандарде и расветљавају спорна теоријска питања.


КОМЕНТАР ЗАКОНА О ЈАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ
КОМЕНТАР ЗАКОНА О ЈАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ
Према стању законодавства од 10. маја 2023. године
Горан Илић
прво издање, 2023, 14 х 20 цм, 388 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2959-8
2.200,00 РСД
2.090,00 РСД

Опсежност промена у устројству јавног тужилаштва и положају носилаца јавнотужилачке функције захтевала је да се нова решења и институти из Закона о јавном тужилаштву подробније објасне због чега се јавила потреба за коментаром Закона о јавном тужилаштву.

Осим што ће промене у уређењу јавног тужилаштва довести до промена у начину функционисања тог органа, нови модел организације јавног тужилаштва ће се одразити и на поступање носилаца јавнотужилачке функције у предистражном и кривичном поступку, јер се тежиште одлучивања преноси на јавне тужиоце (досадашње заменике јавних тужилаца), првенствено као последица укидања монократског система. Утицај новог јавнотужилачког система на начин рада и одлучивања у предистражном и кривичном поступку је разлог више због кога је било нужно израдити коментар Закона о јавном тужилаштву и упознати стручну публику са новим законским решењима.

Аутор је јавни тужилац Врховног јавног тужилаштва, који је био члан Радне групе Одбора за Уставна питања и законодавство Народне скупштине за израду Акта о промени Устава и члан Радне групе Министарства правде за израду радне верзије Закона о јавном тужилаштву.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС