БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција ОСНОВА

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Колекција Основа обухвата фундаменталне књижевнотеоријске студије, расправе, монографије, енциклопедијске речнике и лексиконе теоријских појмова, хрестоматије и антологије одређених пројеката и -изама. Чине је три сегмента: књижевна теорија, књижевна историја и лексикографија.У колекцији ће бити представљени и најзначајнији посленици српске науке о књижевности (теоретичари и књижевни историчари)..

МОДЕРНА СРПСКА ПРОЗА
МОДЕРНА СРПСКА ПРОЗА
Крај XIX и почетак XX века
Радован Вучковић
прво издање, 2014, 15,7 х 23 цм, 424 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1628-4
220,00 РСД

Радован Вучковић je један од најбољих и најзначајнијих савремених истраживача новије српске књижевности, заинтересован пре свега за ране наговештаје песничког и литерарног модернизма у XX веку. Добро обавештен, ненаметљив и марљив истраживач и поуздан тумач, Вучковић је у својим списима о прози, поезији и поетици српског експресионизма, о роману XX века, модерној драми и српској прози на прелому векова, захватио грађу довољно широку да ce њоме могу бавити тимови истраживача, ако не и читаве институције, и поставио чврсте темеље за будућа научна и критичка истраживања. Примењујући скрупулозан књижевноисторијски и компаративни метод, Радован Вучковић у темељној студији Модерна српска проза – крај XIX и почетак XX века, проучава прозно стваралаштво кратке али стилски слојевите и богате епохе, настојећи да је схвати и у потпуности објасни темељним теоријским и књижевноисторијским промишљањем праваца, појава и конкретних књижевних остварења.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС