БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ

УРЕДНИЦА: Милка Зјачић АврамовићМОДЕРНО ДЕТЕ И ДЕТИЊСТВО
МОДЕРНО ДЕТЕ И ДЕТИЊСТВО
Модели фотографске репрезентације детета
Миланка Тодић
прво издање, 2015, 16 х 20 цм, 260 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1938-4
1.100,00 РСД
825,00 РСД

Модерно дете је објекат пред фотографском камером и пре но што ступи у очаравајући свет у коjeм ће живети. Искуство фотографисања оно стиче, понекад, чим се роди, јер камера на мобилном телефону одмах је ту да региструје његов долазак и обавести о томе све ближње, али и велики број „пријатеља“ на друштвеним мрежама.

Oд средине 19. века фотографије новорођених беба, милих анђела, радо се сакупљају и чувају у породичним албумима, и с поносом излажу у јавности. Популарна реторика фотографских слика поставила је модерно дете и детињство у центар породичног универзума. У европској култури грађанског и капиталистичког света конструисана је стереотипна и идеализована слика о срећном детињству, која се као визуелна матрица масовно дистрибуира.

Фотографска камера, од оне бакелитне до оне на мобилном телефону, дошла је у руке деце 20. века и постала не само нова играчка већ и визуелна алатка која им је понудила могућност саморепрезентације, али и право да испричају свој живот у сликама.

Награда „Павле Васић“ за 2015. додељена је Миланки  Тодић за дело МОДЕРНО ДЕТЕ И ДЕТИЊСТВО.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС