БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Бранко Кукић, Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин

Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


МОСБРУГЕРОВИ
МОСБРУГЕРОВИ
Моника Хелфер
превела Маја Анастасијевић, прво издање, 2024, 13,5 х 20 цм, 136 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-3014-3
990,00 РСД
940,50 РСД

Дирљива сага о љубави, пореклу, породичним тајнама, припадности и отуђености, али и занемареним жртвама рата

Јозеф и Марија Мосбругер живе с децом на рубу планинског села, на крајњем западу Аустрије. Они су непожељни, отпадници, сиротиња, одвојени од остатка села и визуелно и друштвено. Када избије Први светски рат, Јозефа мобилишу, а Марија остаје сама са четворо деце да се свакодневно бори против глади, сиромаштва, оштре алпске климе и непријатељски расположених сељана, који у њој виде само прелепу заводницу и извор мушке пожуде. Њена несвакидашња лепота је извор њене несреће. Када црвенокоси странац једног дана стигне у село, Марија осећа како се срећа враћа у њен живот, али избор који мора да направи оставиће последице које ће утицати на животе у њеној породици и на генерације које тек долазе. 

Моника Хелфер, иначе унука главне јунакиње романа, живописно приповеда интимну причу своје породице и ненаметљиво дочарава ратне и послератне године, без клишеа, улепшавања, једноставним стилом који осваја читаоце.

„Има много породичних романа, али овај је нешто посебно. Књига која се памти!“

Denis Scheck, ARD druckfrisch

„Маестрално је како Моника Хелфер прича о злосрећној судбини једне изопштенице.“

Katharina Teutsch, Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Комбинујући фикцију и аутобиографске детаље, роман Монике Хелфер на упечатљив начин показује да свако има свој крст који неминовно преноси на потомке, и то одмах.“

Ulrich Rüdenauer, Süddeutsche Zeitung

„Невероватно је какав космос сложених ликова Моника Хелфер развија пред нама на непуних 140 страница. У мало јасно повучених потеза осликава нам Мосбругерове, остављајући упечатљив утисак.“ 

Tom Volfart, Die Tageszeitung

Моника Хелфер (1947), аустријска књижевница, током своје четрдесетогодишње каријере објавила је више од десет романа, књиге за децу и приповетке. Добитница је многих признања: Почасне награде Аустрије за књижевност, Солотурнске књижевне награде и Награде „Јохан-Петер-Хебел“. Роман Гледај у мене кад ти говорим (2017) номинован је за Немачку награду за књижевност. За роман Мосбругерови (2020) добила је књижевну награду „Шубарт“ града Алена за 2021. годину. Роман је постигао велики успех, преведен је на више језика, а Моника је објавила и наставак породичне саге – романе Тата (2021) и Лавље срце (2022).

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС