ПОСЕБНА ИЗДАЊА

Библиотека Посебна издања
Посебна издања
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб Албијанић
Затвори
ПОСЕБНА ИЗДАЊА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Маја Живковић, Милољуб АлбијанићНА СЛИЦИ ЈЕ САМО НЕБО ТВОЈЕ
НА СЛИЦИ ЈЕ САМО НЕБО ТВОЈЕ
Цветко Лаиновић
саиздаваштво са Kњижарницом „Златно руно“, прво издање, 2016, 23,5 х 28 цм, 288 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1636-9
4.400,00 РСД
3.740,00 РСД

Уметност Цветка Лаиновића је аутентична, а дела су му расута широм света, од Подгорице и Београда до Париза или Њујорка. Не одричући се класичне слике нити предметног света, Лаиновић је изградио је посебан сликарски приступ, у коме је доминантан елемент линија.  Лаиновић се у свом уметничком креду издваја као заступник оптимистичке вере у моралне и духовне вредности. У широкој лепези савременог ликовног израза он се представља као припадник традиционалног схватања слике, премда се, и по својој формалној, а поготово метафизичкој структури, његово сликарство издваја својим посебним карактеристикама.

Ова монографији појављује се 10 година након смрти овог изузетног ствараоца и у њој су објављени текстови о Лаиновићу и његовом стваралаштву, чији су аутори: Ђорђе Кадијевић, Марко Деберга, Момо Капор, Драган Јовановић Данилов, Душко Радовић, Никола Мирков, Светислав Басара, Паул Казо... Последњи текст монографије је написао Здравко Вучинић, који је и аутор и даље актуелне изложбе Лаиновићих дела која носи назив „Свет магичне стварности", а у монографији је и текст, лична белешка Бране Митовића, академика архитекте, под називом „Цветко Лаиновић мој професор". Списак самосталних и колективних изложби Цветка Лаиновића допуњује ову изузетну књигу.

Награда УЛУПУДС-а на 62. Међународном београдском сајму књига.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС