БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција НОВИ СВЕТ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић


Култура и уметност – велике жртве транзиције, глобализације. Шта је то ново што поништава идентитете култура? Присуствујемо ли умирању културних вредности? Да ли је нови поетички радикализам разарање супстанцијалних ознака културе и уметности? Шта се доиста дешава у савремености у којој доминирају идеолошке острашћености различитога кова у међусобним обрачунима око тога шта јесте прогресивно, а шта ретроградно? Да ли живимо у временима најидеологизованијег дискурса у култури и око ње? – одговоре ће нам давати аутори бритког духа и слободоумне мисли.

НОВА ДУХОВНОСТ И СЦИЈЕНТИЗАМ У 21. ВЕКУ
НОВА ДУХОВНОСТ И СЦИЈЕНТИЗАМ У 21. ВЕКУ
Миша Васић
прво издање, 2015, 13,5 х 20 цм, 348 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1856-1
693,00 РСД
589,05 РСД

Веза између човека и Бога више није онтолошка веза, реторичка молитва, сакралност језика, већ директна илустрација апостазије. Деловање и делање, у духу или изван њега, више нису покушај да се досегне спокој мудрости већ дезинтеграција смисла. Свет који окружује човека није стварност, него привид, илузија. Богови су нестали иза спољних физичких појава. Миша Васић је у овој књизи кренуо ка поновном откривању смисла и скривених законитости појава. Зато се његово на први поглед хетерогено интересовање усмерава ка широком распону тема: од интегрисаног појединца до руског космизма, друштвених мрежа, трансхуманизма, сцијентизма и мита о Атлантиди, све до хомогене мисли сцијентистичке провенијенције и обавезе.

Овакве књиге и мислиоци овог профила нису последица друштвених и научних инцидената новог века, већ нов начин постојања мисли, мислећих људи и свих оних одговорних интегрализму индивидуалног и колективног постојања Истине. Зато што нам је нови век, поред пословичне збуњености и агресивне глупости и просташтва, донео нешто много опасније – поузданост не-коначних изјава, коју брзо смењује примењена непоузданост коначних изјава и судова, половичних истина и непоуздане научне савести и људске одговорности. На основу Олберсовог парадокса, и ноћу би требало да живимо у дневном сјају, свемир се шири, звезде се удаљавају једна од друге и удаљавањем губе своју светлост. Ова књига је покушај да се досегне удаљена светлост и блиска мисао, да се поставе нова питања у времену коначних одговора.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС