ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција УЏБЕНИЦИ И ПРИРУЧНИЦИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


У овој едицији објављују се дела која читаоцима чине приступачним основне појмове, категорије, теорије, методе или проблеме у појединим правним и сродним наукама. Аутори ових издања су универзитетски професори и наставници.


ОДУЗИМАЊЕ ИМОВИНЕ УЧИНИОЦИМА КРИВИЧНИХ ДЕЛА
ОДУЗИМАЊЕ ИМОВИНЕ УЧИНИОЦИМА КРИВИЧНИХ ДЕЛА
Мирослав М. Ђорђевић
прво издање, 2023, 16 х 24 цм, 464 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2856-0
3.850,00 РСД
3.272,50 РСД

Предмет ове монографије јесте целовито истраживање инструмената кривичног права намењених одузимању криминалне имовинске вредности. У том оквиру, нарочита пажња је посвећена мери одузимања имовинске користи прибављене кривичним делом и мери одузимања имовине проистекле из кривичног дела. Такође, у вези са одузимањем криминалне имовине истражени су и други институти кривичног права (нпр. имовинскоправни захтев оштећеног), као и могућност примене појединих кривичних дела у ту сврху (нпр. прање новца). Исто тако, одређена пажња је посвећена и потенцијалима одузимања криминалне имовине изван оквира кривичног права.

„Монографија др Мирослава М. Ђорђевића представља вредно дело. Иако практичар, аутор поседује дар уочавања и продубљеног промишљања о проблемима који се срећу у иначе врло сложеној материји редовног и проширеног одузимања. Готово да нема питања материјалне или процесне природе на које аутор не даје јасан и образложен одговор. [...] Назив књиге посве одговара садржини, имајући у виду да се паралелно обрађују и други кривични и некривични начини одузимања од грађана плодова њихове (претпостављене) криминалне активности, што читаоцу омогућава целовит увид у ову проблематику. Нарочито наглашавамо несумњиву корист од упознавања са темама које монографија обрађује, имајући у виду незанемарљиву актуелност (привременог) одузимања имовине проистекле из кривичног дела у савременој јудикатури, због чега ће не само савесном браниоцу већ и кривичару догматичару књига представљати драгоцено учило.“

Извод из рецензије проф. др Игора Вуковића

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС