ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
ПРАВНА БИБЛИОТЕКА — Посебна издања

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


У овој едицији се штампају појединачна издања која имају посебан научни и друштвени значај. Намењена су широком кругу читалаца, сарадника и истраживача из различитих области.


ОСВЕТНИК
ОСВЕТНИК
Српски револуционар који је променио ток историје
Радослав Ђ. Гаћиновић
прво издање, 2020, 16 х 24 цм, 392 стр, ћирилица, тврд повез
ISBN 978-86-519-2526-2
4.400,00 РСД
3.740,00 РСД

Само они  који су познавали унутрашњу борбу и развој Владимира Гаћиновића и његов рад, подземан, напоран и пун ризика, који су га виђали како неиспаван и шутљив, путује увек, који су, доцније, чули како је у бањалучком процесу сваки час бљеснуло његово име као нешто мрско, светло и опасно, само они знају за значење његово у нашем ослобођењу.“                                                                                        

Иво Андрић

Након својих књига о Младој Босни и двотомне монографије о страдањима српског народа у XX веку аутор се изнова враћа овим темама, али овога пута кроз студију о Владимиру Гаћиновићу – идеологу једног од најзначајних покрета и организација на овим просторима и организатору Сарајевског атентата. Кроз причу о кратком и необично садржајном животу Владимира Гаћиновића, аутор је реконструисао политичку историју у Босни и Херцеговини у другој половини XIX и почетком XX века, разматрао правна питања као што је одговорност Краљевине Србије за избијање Првог светског рата, али и указао на шири контекст политичких збивања у Европи у овом периоду.

Радослав Гаћиновић је научни саветник у Институту за политичке студије у Београду. Завршио је Војну академију у Београду, магистрирао на Факултету политичких наука у Загребу, а докторску дисертацију одбранио је на Правном факултету Универзитета у Београду.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС