БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција ТРАГ

УРЕДНИК: Славиша Орловић


Едиција ТРАГ обухвата најзначајнија дела домаћих и страних аутора, који својим делима остављају дубог траг у области којом се баве. Овим књигама отвара се перспектива дебата, истаживања и различитих приступа у области друштвених наука, а пре свега политичких наука, права, економије, социологије и филозофије. Дела обухваћена овом едицијом трагају за одговорима на најважнија питања савременог друштва.

ОСНОВИ ДЕЛИБЕРАТИВНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ
ОСНОВИ ДЕЛИБЕРАТИВНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ
Емпиријско истраживање и нормативне импликације
Јирг Штајнер
саиздаваштво са Факултетом политичких наука у Сарајеву, превела Гордана Ристић, прво издање, 2015, 15 х 23 цм, 276 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1978-0
1.100,00 РСД
935,00 РСД

Делиберативна демократија данас представља утицајни приступ проучавању демократије и политичког понашања. Њена кључна идеја је да у политици није важна само моћ, већ и добра расправа и аргументи. Ова књига испитује међусобни однос нормативних и емпиријских аспеката делиберативног модела демократије. Jűrg Steiner представља главне нормативне контроверзе у литератури о делиберацији, као што су лични интерес, пристојност и искреност. Он за тим сумира емпиријску литературу о делиберацији и предлаже методе путем којих ниво делиберације може да се измери, а не само претпостави.

Штајнерово емпиријско истраживање засновано је на раду различитих истраживачких група и обухвата експерименте са обичним грађанима у дубоко подељеним друштвима Колумбије, Босне и Херцеговине и Белгије, уз Финску и Европску унију. Штајнер извлачи нормативне импликације из комбинације нормативних контроверзи и емпиријских налаза. JÜRG STEINER је професор емеритус на Факултету политичких наука Универзитета у Берну и Универзитета Северне Каролине у Chapel Hillu. Аутор је дела Deliberative Politics in Action (Cambridge, 2005, са Andréom Bächtigerom, Markusom Spörndliem i Marcom R. Steenbergenom) и уџбеника European Democracies (8. издање 2012, са Marcusom Crepazom).

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС