БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција ТРАГ

УРЕДНИК: Славиша Орловић


Едиција ТРАГ обухвата најзначајнија дела домаћих и страних аутора, који својим делима остављају дубог траг у области којом се баве. Овим књигама отвара се перспектива дебата, истаживања и различитих приступа у области друштвених наука, а пре свега политичких наука, права, економије, социологије и филозофије. Дела обухваћена овом едицијом трагају за одговорима на најважнија питања савременог друштва.

ОСНОВИ ДЕЛИБЕРАТИВНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ
ОСНОВИ ДЕЛИБЕРАТИВНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ
Емпиријско истраживање и нормативне импликације
Јирг Штајнер
саиздаваштво са Факултетом политичких наука у Сарајеву, превела Гордана Ристић, прво издање, 2015, 15 х 23 цм, 276 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1978-0
1.100,00 РСД
825,00 РСД

Делиберативна демократија данас представља утицајни приступ проучавању демократије и политичког понашања. Њена кључна идеја је да у политици није важна само моћ, већ и добра расправа и аргументи. Ова књига испитује међусобни однос нормативних и емпиријских аспеката делиберативног модела демократије. Jűrg Steiner представља главне нормативне контроверзе у литератури о делиберацији, као што су лични интерес, пристојност и искреност. Он за тим сумира емпиријску литературу о делиберацији и предлаже методе путем којих ниво делиберације може да се измери, а не само претпостави.

Штајнерово емпиријско истраживање засновано је на раду различитих истраживачких група и обухвата експерименте са обичним грађанима у дубоко подељеним друштвима Колумбије, Босне и Херцеговине и Белгије, уз Финску и Европску унију. Штајнер извлачи нормативне импликације из комбинације нормативних контроверзи и емпиријских налаза. JÜRG STEINER је професор емеритус на Факултету политичких наука Универзитета у Берну и Универзитета Северне Каролине у Chapel Hillu. Аутор је дела Deliberative Politics in Action (Cambridge, 2005, са Andréom Bächtigerom, Markusom Spörndliem i Marcom R. Steenbergenom) и уџбеника European Democracies (8. издање 2012, са Marcusom Crepazom).

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС