БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови и Сопствена соба.

Књиге су штампане у ћириличном писму.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Наташа Марковић, Никола Вујчић, Миoдраг Раичевић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Јовица Аћин, Горан Петровић, Бранко Кукић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Миодраг Раичевић, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Јовица Аћин, Горан Петровић, Владимир Кецмановић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

ПЕРТЛЕ
ПЕРТЛЕ
Божидар Мандић
прво издање, 2015, 13,5 х 20 цм, 140 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1916-2
495,00 РСД
421,00 РСД

Роман Пертле је прича о новосадском детињству и младости браће Мирослава (познати уметник - концептуалиста) и Божидара Мандића (уметник, писац, новинар...). Написан у исповедном и ауторефлексивном тону млађег брата, са цитатима сећања и деловима биографија новосадских авангардних уметника ова књига представља јединствено сведочанство о авангарди, освајању слободе, наличју политичког „либерализма“ краја шездесетих година прошлог века, „деликту мишљења“, судским процесима и затворским казнама за непоћудне и слободне духове. Али истовремено ово је и јединствен водич кроз модерну уметност у Новом Саду тих година; млади, сада већ потврђени уметници, Слободан Тишма, Владимир Копицл, Желимир Жилник... само су неки од ликова ове књиге уз мноштво аутентичних и живописних судбина и (ауто)биографских прича. Необичан однос између браће, чудесна повезаност две различите природе а исте љубави, покушај да се победи судбина и живот постане истинска егзистенција, креација и уметност, отвара широку емотивну перспективу тананих осећања и изневерених очекивања, промишљања и доживљаја чудесног ероса одрастања и оданости индивидуалној визији слободе; од уметности и спорта до слике „новосадске паорске колоније“ – Подбаре и живота у сенци „великог бога“ Тита и малих-великих бунтовника и страдалника.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС