БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Едиција NOSTRA VITA

УРЕДНИК: Бранко Кукић


Едиција мемоара, дневника, писама, аутобиографија и биографија уметника, научника, државника и слободних људи који су својим делом и животом мењали слику света и човечанства. Најчешће је реч о људима који су се у животу и времену бунили против света као таквог, дакле наметнутог пролазношћу и безначајношћу, разарајући постојећу слику свога времена и идеја својих савременика.


ПРЕПИСКА ЛОРЕНС ДАРЕЛ – ХЕНРИ МИЛЕР – 1935–1980
ПРЕПИСКА ЛОРЕНС ДАРЕЛ – ХЕНРИ МИЛЕР – 1935–1980
Лоренс Дарел
приредио Ијан С. Макнивен, превео Алекса Голијанин, прво издање, 2020, 14 х 19,5 цм, 624 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-2318-3
2.750,00 РСД
2.338,00 РСД

Двострука биографија двојице великих књижевних иконокласта XX века!

Ово је једна од најчувенијих књига преписке у XX веку. Двојица пријатеља говоре о важним догађајима у свету њиховог времена, о уметности, о свакодневном животу и личним ломовима. Године 1935. један млади Британац који је живео на Крфу одушевљено је писао средовечном америчком писцу који је у Паризу управо изазвао велики скандал са својом првом објављеном књигом Ракова обратница. Хенри Милер, који је одмах схватио да је у Лоренсу Дарелу пронашао идеалног читаоца, одговориће му: „Ви сте први Британац који ми је послао неко интелигентно писмо о тој књизи. У ствари, ви сте први који је погодио право у мету.“ Тако је почела преписка која се окончала Милеровом смрћу 1980. године. Књига Преписка Лоренс Дарел – Хенри Милер 1935–1980. садржи обиман и репрезентативан избор из њихове укупне преписке. Скоро половину овог издања чине раније необјављена писма, укључујући и касније откривена „изгубљена писма“. Уз то, обновљени су многи делови из писама који су у претходном издању (1963) били уклоњени да би се избегли проблеми са још живим актерима. Уредник Ијан С. Макнивен у преписци између Дарела и Милера с правом види двоструку биографију двојице великих књижевних иконокласта XX века, биографију „у исти мах озбиљну као Шопенхауер и неодољиву као вино“.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС