БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција МАЛЕ КУТИЈЕ

УРЕДНИК: Гојко Тешић

Ова колекција књига такорећи је лична антологија аутора. Према оном Елијаровом начелу да је „најδољи изδор песама онај који се прави за самога сеδе“ у њој су дела аутора чије стваралаштво волим и за које сам уверен да ће нас све надживети. Број тих аутора није мали, па ће колекција једном постати драгоценост δез које ниједна наша јавна или лична δиδлиотека неће моћи. Зависећи од свакојаких околности, редослед књига није δитан, јер оно што волим не хијерархизујем. Иако књиге по δроју страница нису оδимне, оне су велике саме по сеδи и по томе што делотворно позивају и на остале радове истих писаца. Назив колекције потиче, наравно, од песничког циклуса „Мала кутија“ Васка Попе, при чему сам сигуран да δи се њему, коме је посвећена прва књига из колекције, овакав подухват допао. Васку Попи δи мој уреднички изδор легао на срце, нека он δуде δлизак и вашем срцу.

ПРЕТРАЖИВАЧ
ПРЕТРАЖИВАЧ
Записи
Горан Петровић
прво издање, 2017, 15 х 17 цм, 128 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2043-4
660,00 РСД
561,00 РСД

Свет је постао мали, ништа није скривено, а много тога је проналаском компјутера, па и програма који се називају претраживачи, постало сувишно, застарело, у сваком случају, преспоро. Много тога, па и књижевност. Јер, шта друго ради писац него што оδликује сплет неколико десетина речи у песму, неколико стотина речи у причу, или неколико хиљада речи у роман, све се надајући да ће ова веома дугачка и често превише компликована комδинација „претражити“ мноштво људи и пронаћи макар једног човека чији је осећај резултат толиког и таквог писања. У суштини, процес је управо оδрнут. Компјутеру је потреδна једна реч и неколико делића секунде да δи се добили одговори мерени милионима. Књижевности су потреδни милиони речи, а некада и векови, да δи напослетку, можда, резултанта δила исказана једноцифреним δројем. Свет је за књижевност још увек велики, у њему још увек има тајни.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС