БИБЛИОТЕКА ВЕЛИКИ РАТ

Сви јубилеји су најчешће пропраћени мноштвом пригодних текстова и малим бројем истраживачких радова. То се поновило и поводом стогодишњице избијања Великог рата, касније у историографији названог Првим светским ратом. Службени гласник јубилеј обележава објављивањем озбиљних дела из историографије, књижевности и сродних дисциплина у библиотеци коју покрећемо, а која управо носи назив „Велики рат”.

Библиотека ће бити разнородна и тиме што ћемо публиковати осим објављених радова и дела која ће се први пут наћи пред читаоцима. Предност ће добити до сада необјављени рукописи, посебно архивска грађа, без чијег публиковања нема напретка у истраживању прошлих догађаја, посебно оних који и данас изазивају велику пажњу светске и наше јавности.

Ни у историографији, ни у књижевности нису написана значајна остварења посвећена Првом светском рату, осим малобројних изузетака. Дуго је ова тема била запостављена, свесно или несвесно, под притиском или без притиска, што наравно, није исто, али је, посматрано у целини, оставило ненадокнадиву празнину у спознаји многих важних догађаја. Овом библиотеком покушаћемо да ублажимо недостатак.

Библиотеци ћемо поклонити посебну пажњу у наредне четири године, али нећемо је укинути после обележавања завршетка Првог светског рата (2018). Од ове замисли нећемо одустати.

Велики рат
Велики рат
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Радош Љушић (од децембра 2012. до јануара 2015), Борисав Челиковић
Затвори
БИБЛИОТЕКА ВЕЛИКИ РАТ
УРЕДНИЦИ: Радош Љушић (од децембра 2012. до јануара 2015), Борисав Челиковић

РАТНИ ДОПИСИ ИЗ СРБИЈЕ 1914–1918
РАТНИ ДОПИСИ ИЗ СРБИЈЕ 1914–1918
Родолф Арчибалд Рајс
приредио Ф. Милић Петровић, превеле Данка Кужељ и Милица Арамбашић, прво издање, 2016, 20 х 24,5 цм, 408 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1603-1
2.530,00 РСД
2.151,00 РСД

Пред злочином нема неутралности

У својих стотину и петнаест новинских чланака – ратних дописа из Србије 1914–1918, објављених у швајцарском дневном листу Лозанска газета, Родолф Арчибалд Рајс, научник светског гласа и неутрални сведок, разоткрива империјалну политику, ратну пропаганду, тешке злочине, лажи и лицемерје Аустроугарске, Немачке, Бугарске и њихових савезника током Великог рата.

Рајсови ратни извештаји фасцинирају, колико саосећањем са жртвама и несрећом „мале демократске земље Србије“, ухваћене у вртлог светског рата, толико и дубином његовог познавања и разумевања међународних политичких прилика, односа и интереса, како великих сила тако и малих земаља, у тој (не)славној другој деценији XX века. Фасцинирају, најзад, и Рајсовим чојством и његовом храброшћу да то изрекне свима, јасно и гласно, по сопственој савести.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС